Köttbullar med fetaost och hemkokt tomatsås
Nu är tomaterna som allra finast, så passa på att frossa! När du har ätit dig mätt på färska tomater kanske den här hemkokta tomatsåsen med mumsiga köttbullar kan vara något.
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Tomatsåsen
- 1 kg tomater (valfri sort, jag hade en blandning av körsbärstomater och stora tomater)
- 4 klyftor vitlök
- 1 gul lök
- 3 msk olivolja
- 1 dl vitt vin
- 1 msk grönsaksfond
- 1 kruka basilika
- 1 msk rosmarin (färsk, hackad)
- 1 tsk strösocker
- salt
- svartpeppar
Servera med
- 4 portioner pasta
- parmesanost (färsk, riven)
Ingredienser
Tomatsåsen
Servera med
|
|
Instruktioner
- Dela tomaterna lite grovt och skär bort fästet. Hacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs löken i olivolja i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt sedan tomaterna och låt dem koka upp. Hacka basilika och rosmarin och tillsätt tillsammans med vitt vin och grönsaksfond. Låt tomatsåsen koka ihop på svag värme i minst en halvtimme, men gärna i en timme om tid finns. Mixa sedan såsen med en stavmixer och smaka av med salt, peppar och socker. Ställ tillbaka den på plattan på svag värme.
- Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en bunke. Hacka rödlöken fint och tillsätt till äggblandningen. I med blandfärs, timjan, salt och svartpeppar och blanda runt ordentligt. Tillsätt till sista smulad fetaost. Rulla till köttbullar och stek dem i smör eller olja så att de får fin färg runtom. Lägg sedan över köttbullarna i tomatsåsen och låt småputtra tills köttbullarna är genomkokta.
- Koka pasta och blanda den avrunna pastan med köttbullarna och tomatsåsen. Servera med nyriven parmesanost och en god sallad.