Grekisk pyttipanna med ört- och vitlökssås
Men jösses vad gott det här var! Recept på grekisk pytt är något som ofta fladdrar förbi när man som jag hänger på olika receptsajter och forum, och jag bestämde mig för att göra min variant. Om det är särskilt grekiskt vet jag inte, men väldigt, väldigt gott!
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Pytten
- 1 fläskfilé
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk soja
- 2 cm ingefära (riven)
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk sambal oelek
- 6 potatisar
- salt
- oregano
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 1 rödlök
- 10 körsbärstomater
- 150 g fetaost
Såsen
- 2 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
- 2 msk majonnäs (typ Hellmans)
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 tsk Italiensk salladskrydda
Ingredienser
Pytten
Såsen
|
|
Instruktioner
- Putsa fläskfilén och skär den i bitar, ca 2x2 cm stora. Vispa ihop olivolja, soja, riven ingefära, en pressad vitlöksklyfta och sambal oelek till en marinad. Häll marinaden över köttet och låt det stå i kylskåp i minst en timme, men gärna längre.
- Sätt ugnen på 200 grader. Borsta potatisen och skär den i skivor, ca 0,5-1 cm tjocka. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper utan att de ligger på varandra. Strö över salt och oregano och droppa över olivolja. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Om du har varmluftsugn så kan du slå över till det de sista 5 minuterna så att potatisen får fin färg. Lägg sedan över potatisen i en ugnsform.
- Klyfta rödlöken, dela paprikorna i bitar och halvera körsbärstomaterna.
- Ta fram köttet och lägg bitarna på potatisen i ugnsformen. Lägg sedan på paprika, lök och tomater och ringla över lite olivolja. Toppa med grovt smulad fetaost. Sätt in formen i ugnen i cirka 20-30 minuter, tills fläskfilén är genomstekt.
- Blanda ihop creme fraiche, majonnäs, pressad vitlök och italiensk salladskrydda till en krämig sås.
- Servera pytten med den goda såsen och kanske en krispig sallad.