Matbröd

Supersnabba frallor

Snabba frallorTermometern visar på 33 grader i skuggan. Kanske inte en ultimat dag för bakning, men något måste man ju hitta på när det är för varmt för att vara ute. Det blev bland annat en plåt med riktigt goda frallor, ätklara på mindre än en timme. Den här degen har nämligen ingen jästid, utan frallorna snabbjäser i kall ugn. Här åtnjöts de nybakade till lunch med hårdkokt skivat ägg och dillkaviar. Mums!

Skriv ut recept
Supersnabba frallor
Snabba frallor
Maträtt Frukost, Mellanmål
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
frallor
Ingredienser
Maträtt Frukost, Mellanmål
Tillagningstid 45 minuter
Portioner
frallor
Ingredienser
Snabba frallor
Instruktioner
  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör tills jästen har löst upp sig.
  2. Blanda i salt, sirap, rapsolja och 10 dl av vetemjölet. Den sista decilitern går åt till utbakning. Arbeta ihop till en kladdig deg i assistent eller med elvispens degkrokar.
  3. Häll ut degen på väl mjölat bakbord och knåda den en liten stund. Dela degen i tolv eller tretton lika stora bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Sätt in plåten mitt i en kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Frallorna kommer nu att jäsa under tiden ugnen värms upp för att sedan gräddas. Låt dem stå tills de har fått fin färg, i cirka 30 minuter.
  5. Ät dem gärna nybakade!

17 Comments

  • Hanna Carmvall

    Tyckte detta receptet fungerade sådär. Fick ha i massor av mer mjöl än vad som stod i receptet då degen var jättekladdig

    • Sara Wengberg

      Då undrar jag om det kanske inte blev knådat ordentligt? Vätskan arbetas ju in i mjölet alltmedan degen knådas så om man knådar för lite går det ju åt mer mjöl (vilket resulterar i ett torrare bröd). Knådar man för hand så måste man knåda i minst 5 min. Jag brukar sällan använda så mycket mjöl som det står angivet i recepten.

  • Anette Hultberg

    Vilket smidigt och enkelt recept. Blev superbra! Hade dock olivolja istället för rapsolja. Gjorde det på morgonen på makens födelsedag och alla tre barnen samt vi vuxna älskade det. Fick (nästan oförtjänt) mkt cred för att jag bakat bröd, med jäst, på morgonen.

    Gjorde det även som ett bröd några dagar senare men borde nog delat upp det på flera eller haft en större brödform för det växte lite för mkt på höjden. Idag var sirapen slut så jag tog i honung istället. De är i ugnen nu. Blir spännande att se om de blir lika goda. 😊

  • Max

    Jätte kul recept 😊 jag tycker det smakar scones med källarfralla smak. Vilket blir lite chips/ostbågar…bara en till.
    Hade svårt med mjölet men mosa in på bakbordet till jag va nöjd (jag överför allt mjöl till gram så får inte rätt jämt. Super goda! i min ugn körde jag 30-40 mitten ock sen flytta jag upp så den fick färg 10 ca min.
    Tack för ett super gott recept.
    Men tror du att om man tillsätter typ marmelad eller russin om det förändrar jäsningen?

  • Lovisa

    Supergoda, gjorde halva receptet igår för jag hade bara 25g jäst hemma. Ska köpa och göra fler idag. Glömde att sätta timer så jag tog ut de när de såg klara ut, blev toppen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *