Supersnabba frallor
Termometern visar på 33 grader i skuggan. Kanske inte en ultimat dag för bakning, men något måste man ju hitta på när det är för varmt för att vara ute. Det blev bland annat en plåt med riktigt goda frallor, ätklara på mindre än en timme. Den här degen har nämligen ingen jästid, utan frallorna snabbjäser i kall ugn. Här åtnjöts de nybakade till lunch med hårdkokt skivat ägg och dillkaviar. Mums!
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör tills jästen har löst upp sig.
- Blanda i salt, sirap, rapsolja och 10 dl av vetemjölet. Den sista decilitern går åt till utbakning. Arbeta ihop till en kladdig deg i assistent eller med elvispens degkrokar.
- Häll ut degen på väl mjölat bakbord och knåda den en liten stund. Dela degen i tolv eller tretton lika stora bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt in plåten mitt i en kall ugn och sätt värmen på 200 grader. Frallorna kommer nu att jäsa under tiden ugnen värms upp för att sedan gräddas. Låt dem stå tills de har fått fin färg, i cirka 30 minuter.
- Ät dem gärna nybakade!


19 Comments
Axel Hedling
Hejsan!
Ska brödet vara inne totalt 30min?
Jenny
Hej! Ja, precis. 30 min (cirka) från att du sätter in dem i kall ugn.
Susanne
Supergoda frallor!
Nu undrar jag om du gjort dem mindre någon gång (så det blir dubbelt så många, ska bjudas på buffé) och i så fall hur lång tid du haft dem inne
Jenny
Kul att du gillar dem! Jag har inte testat det tyvärr, så du får nog prova dig fram.
Åsa Bergman
Hej jag testade att köra en fralla i Airfryer gick super bra. 160g och ca 15 min
Pia
De jäste inte alls så mycket som det ser ut att de ska göra enligt din bild, kanske dubbel storlek, men ska smaka
Linnea Karlström
Dom var så goda, hade i en tesked socker oxå och hade shiafrön uppe på . Man blir jätte mätt på dom
Pernilla
Grymt recept!👌🏻
Lisbeth carlen
Ilka goda och snabba frallor att göra !!
Marita
Lade 2 dl russin i blöt i rom en 1/2 tim och tillsatte dessa i degen. Russinfrallorna blev sååå goda.
Jenny
Det ska jag testa, låter jättegott!
Elsa
Jag tillsatte lite anis o fänkål, blev också väldigt gott
Hanna Carmvall
Tyckte detta receptet fungerade sådär. Fick ha i massor av mer mjöl än vad som stod i receptet då degen var jättekladdig
Sara Wengberg
Då undrar jag om det kanske inte blev knådat ordentligt? Vätskan arbetas ju in i mjölet alltmedan degen knådas så om man knådar för lite går det ju åt mer mjöl (vilket resulterar i ett torrare bröd). Knådar man för hand så måste man knåda i minst 5 min. Jag brukar sällan använda så mycket mjöl som det står angivet i recepten.
Anette Hultberg
Vilket smidigt och enkelt recept. Blev superbra! Hade dock olivolja istället för rapsolja. Gjorde det på morgonen på makens födelsedag och alla tre barnen samt vi vuxna älskade det. Fick (nästan oförtjänt) mkt cred för att jag bakat bröd, med jäst, på morgonen.
Gjorde det även som ett bröd några dagar senare men borde nog delat upp det på flera eller haft en större brödform för det växte lite för mkt på höjden. Idag var sirapen slut så jag tog i honung istället. De är i ugnen nu. Blir spännande att se om de blir lika goda. 😊
Max
Jätte kul recept 😊 jag tycker det smakar scones med källarfralla smak. Vilket blir lite chips/ostbågar…bara en till.
Hade svårt med mjölet men mosa in på bakbordet till jag va nöjd (jag överför allt mjöl till gram så får inte rätt jämt. Super goda! i min ugn körde jag 30-40 mitten ock sen flytta jag upp så den fick färg 10 ca min.
Tack för ett super gott recept.
Men tror du att om man tillsätter typ marmelad eller russin om det förändrar jäsningen?
Maria
Super smidigt och bra recept 🙌 riktigt lätt o snabbt recept 😎
Claudia D
Jättebra recept! Mitt snabbaste bröd hittills! Lite grahamsmjöl gav lite extra.
Lovisa
Supergoda, gjorde halva receptet igår för jag hade bara 25g jäst hemma. Ska köpa och göra fler idag. Glömde att sätta timer så jag tog ut de när de såg klara ut, blev toppen.