Favoritbetor med brynt salviasmör
Det här är mitt absoluta favoritrecept på färska betor. Jag använde polkabetor den här gången, men det går förstås precis lika bra med rödbetor. Ett supergott tillbehör som passar både till kött, kyckling och fisk, eller på en vegetarisk buffé.
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 8 polkabetor (eller rödbetor)
- 25 g smör
- 10 blad salvia (färsk)
- 1 tsk honung
- salt
- svartpeppar
- 50 g fetaost
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Tvätta och ansa rödbetorna och koka dem mjuka i saltat vatten. Det tar cirka 15-20 minuter beroende på hur stora de är. Om de är riktigt stora kan du dela dem i halvor eller klyftor.
- Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Vispa hela tiden och bryn det tills det är härligt gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och lägg i salviabladen. Låt bladen ligga i smöret i 2-3 minuter och lyft sedan över dem till en bit hushållspapper.
- Smaka av smöret med honung, salt och peppar. Skala de kokta betorna och lägg ner dem i smöret. Blanda runt ordentligt och lägg över på ett fat eller i en skål. Smula över fetaost och den frasigt smörstekta salvian.