Knäckiga skurna pepparkakor
Jag är ingen pepparkaksfantast, men de här är SÅ goda! Som en blandning mellan knäckiga bondkakor och pepparkakor. De är dessutom utomordentligt enkla att baka, men det är bra om degen får vila i kylskåp ett dygn innan utbakning och gräddning.
Portioner |
småkakor
|
Ingredienser
- 200 g smör
- 1 dl sirap (ljus)
- 2 dl strösocker
- 2 tsk ingefära (torkad, malen)
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kryddnejlika (malen)
- 1 tsk bikarbonat
- 6 dl vetemjöl
- 2 dl sötmandel (skållad och hackad)
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Låt smöret ligga framme en stund så att det mjuknar något. Rör sedan ihop det med sirap, strösocker, ingefära, kanel och kryddnejlika.
- Blanda ihop bikarbonat, mjöl och mandel. Rör ner mjölblandningen i bunken med övriga ingredienser. Arbeta ihop till en deg.
- Dela degen i två delar och rulla till två längder. Tryck till längderna så att det blir lite fyrkantiga och linda in dem i plastfolie. Lägg in i kylen, gärna i ett dygn.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skär längderna i tunna skivor (ca 3 mm)) och lägg kakorna på bakplåtspapperklädda plåtar. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt kakorna svalna och förvara dem i tätslutande plåtburk.