Indiska köttbullar med raita, papadums och kryddigt ris
Jag hittade ett fantastiskt bra recept på indiska köttbullar på bloggen Fridas food på ellematochvin.se att utgå ifrån. Tillsammans med en sval och god raita, vackert gult ris och färdiga papadums som man får till i micron på en minut blev det en härligt kryddig middag.

Tillagningstid | 40 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Köttbullarna
- 500 g lammfärs
- 1 röd chili
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1,5 tsk spiskummin
- 1,5 tsk garam masala
- 1 ägg
- salt
- svartpeppar
Såsen
- 1 klyfta vitlök
- 3 cm ingefära (riven)
- 0,5 zucchini
- 390 g krossade tomater (en burk)
- 400 ml kokosmjölk (en burk)
- 2 tsk garam masala
- 1 dl grädde (valfri fetthalt)
- salt
- svartpeppar
Riset
- 4 portioner basmatiris
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 50 g smör
- 1 tsk gurkmeja
- 3 kryddnejlikor
- 1 lagerblad
- 1 tsk salt
Raita
- 2,5 dl turkisk yoghurt
- 0,5 gurka
- 1 msk mynta (hackad)
- 0,5 tsk salt
- 1 krm garam masala
- 2 krm koriander (torkad)
- 1,5 krm spiskummin
Servera med
- 1 paket papadums (Tex Santa Marias, finns på "indiska hyllan" i lite större matbutiker)
Ingredienser
Köttbullarna
Såsen
Riset
Raita
Servera med
|
![]() |
Instruktioner
- Börja med raitan. Riv gurkan grovt och krama ur den för att bli av med en del vatten. Blanda med övriga ingredienser och ställ skålen i kyl fram till servering.
- Hacka chili, lök och vitlök till köttbullarna. Blanda hacket med lammfärs, kryddor och ett ägg till en smet. Krydda med salt och peppar. Rulla till köttbullar (blöt händerna med vatten om det är kladdigt). Stek köttbullarna i smör eller olja ett par minuter. De ska få lite fin färg men behöver inte bli helt genomstekta.
- Lägg köttbullarna åt sidan. Skölj inte ur stekpannan, där är det nu dags att fräsa pressad vitlök och riven ingefära i någon minut. Skär zucchinin i halvmånar och tillsätt den. Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk och krydda med garam masala, salt och peppar. Låt såsen koka upp och lägg därefter i köttbullarna, som får puttra färdigt i såsen i cirka 10 minuter. Tillsätt grädden mot slutet.
- Hacka gul lök och vitlök till riset. Fräs det i smöret tills löken börjar bli lite glansig, men utan att den tar färg. Tillsätt sedan gurkmeja och riset och låt det fräsa med i någon minut. Tillsätt vatten (enligt dosering på rispaketet), salt, kryddnejlikor och lagerblad. Koka på svag värme tills riset är färdigt (hur lång tid det tar beror på vilket ris du använder). Fluffa upp riset med en gaffel när det har kokat klart och pilla bort lagerblad och kryddnejlikor.
- Värm papadums enligt anvisningar på förpackningen.
- Servera köttbullarna i sin sås med riset, raitan och knapriga papadums. Mums!

