Saffransbullar med vanilj och russin
En av många grymma grejer med att bo på Gotland är att man inte behöver vänta till jul med att baka saffransbullar. Här bakas det med saffran året om.
Portioner |
bullar (typ - 44 fick jag ut)
|
Ingredienser
Degen
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst (den för söta degar)
- 1 g saffran (2 paket)
- 1 tsk strösocker
- 200 g smör (rumsvarmt)
- 1 tsk salt
- 1,5 dl strösocker
- 15 dl vetemjöl special
- 1,5 dl russin
Fyllningen
- 150 g smör (rumsvarmt)
- 2 msk vaniljsocker
- 1 dl strösocker
Topping
Ingredienser
Degen
Fyllningen
Topping
|
|
Instruktioner
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunken och häll över mjölken. Rör tills jästen har löst upp sig helt.
- Mortla saffran med 1 tsk strösocker och tillsätt i degvätskan.
- Tillsätt smör, salt, strösocker, nästan allt vetemjöl och russin. Knåda degen med maskin i cirka 10 minuter.
- Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 40 minuter.
- Blanda ingredienserna till fyllningen.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Kavla ut den ganska tunt till en stor rektangel. Bred fyllning på hela degplattan och rulla ihop den från ena långsidan. Skär i centimetertjocka skivor.
- Lägg skivorna i bullformar på två plåtar. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda en plåt i taget mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk.