-
Himmelsk midsommartårta
Jag kan tänka mig att Himmelsk jordgubbstårta från Fridas bakblogg är en av de absolut mest bakade tårtorna till midsommar, och jag förstår varför. Här är min variant, som skiljer sig från originalreceptet genom att jag lagt till rivet citronskal i bottnarna, ett lager vaniljkräm och lite extra jordgubbar och bakat den med tre bottnar istället för fyra. Så otroligt gott, även om man som jag inte är någon riktig tårtfantast.
-
Nattjästa fröfrallor
Rör ihop en deg på några minuter på kvällen och få nybakade frallor till frukost! Insatsen för att göra de här goda bröden är verkligen inte stor, men resultatet är utmärkt. Luftiga frallor med härlig yta som med fördel äts helt nybakade med smör och ost.
-
Saftigaste äppelkakan med mandelmassa och citron
Det här måste vara den godaste äppelkaka jag bakat någon gång. Saftig, söt utan att bli sliskig och med lite sälta från rostade mandlar med havssalt. Och så med mycket äpple, både i smeten och på toppen. Kakan är supergod att äta precis som den är, med vaniljsås eller med en klick vaniljglass.
-
Pannkakor med morot, dill och kalkonbacon
Sugen på att variera pannkakorna en smula? Här är en aningens nyttigare variant med rivna morötter och färsk dill i smeten som jag hittade på bloggen elinaomickesmat.se och var tvungen att testa. Supergott! Knaprigt kalkonbacon och lingonsylt smakade finfint till.
-
Saffransbullar med vaniljkräm
Saftiga bullar med mycket saffranssmak och en härlig vaniljkräm i mitten. Dessutom är de söta att se på, och går förstås alldeles utmärkt att frysa.
-
Saffransbullar med vanilj och russin
En av många grymma grejer med att bo på Gotland är att man inte behöver vänta till jul med att baka saffransbullar. Här bakas det med saffran året om.
-
Fläskkotletter med svampsås och grym potatis
Klassisk husmanskost som ändå känns modern och fräsch. Svampsåsen får smak av timjan och sherry, och den ljuvliga potatisen rostas med lite honung och balsamvinäger. En enkel sallad med tomater, gurka och smulad fetaost passar bra till.
-
Hembakade korvbröd
Att ha hembakade korvbröd på lut i frysen är inte dumt. Inte är de knepiga att göra heller, men maskin rekommenderas för att få ihop degen på ett bra sätt.
-
Världens enklaste västerbottenspajer
De här små västerbottenpajerna gräddas i muffinsplåt och är verkligen löjligt enkla att slänga ihop - och såååå goda! På mindre än en halvtimme har du färdiga, frasiga pajer som passar perfekt till kräftorna. Om du vill snitsa till dem lite är det fint att toppa dem med en klick crème fraiche, rom, hackad rödlök och en dillvippa.
-
Snabblagad kyckling med tomater, örter och parmesan
En perfekt vardagskyckling - snabblagad men med mycket god smak. Och den smakade alldeles utmärkt dagen efter också, så laga gärna så att det räcker till en matlåda.