Supergod japansk färs med asiatisk gurka
Det här receptet är inte mitt, så jag ska inte ta åt mig äran. Originalet hittade jag på Mitt kök, och kocken bakom heter Filip Poon. Men det är så bra att det tål att upprepas! I min version har det kompletterats med gurka med asiatiska smaker. Laga och njut!
Tillagningstid | 30 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Asiatisk gurka
- 0,5 gurka
- 0,5 röd chili
- 2 msk risvinäger
- 1 msk strösocker
- 0,5 tsk sesamolja
- 0,5 tsk salt
Sojasåsen
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl japansk soja
- 0,5 dl strösocker
Ingredienser
Asiatisk gurka
Sojasåsen
|
|
Instruktioner
- Börja med gurkan så hinner den gotta till sig i kylen en liten stund innan servering. Hacka chilin fint och skiva gurkan tunt med osthyvel. Blanda ihop risvinäger med sesamolja, socker och salt. Blanda gurka, chili och dressingen i en skål och ställ i kylen tills det är dags att äta.
- Blanda ingredienserna till sojasåsen i en kastrull och låt det koka upp så att sockret löses upp. Ställ åt sidan och låt svalna.
- Sätt på riset och koka det enligt anvisningar på förpackningen.
- Hacka ingefära och vitlök till färsen fint. Strimla chilin och salladslöken.
- Stek äggen i stekpanna i lite olja. Lägg dem åt sidan (om du vill kan du varmhålla dem i ugn på 100 grader).
- Stek färsen på hög värme. Salta. Färsen ska bli smulig och få en lite krispig yta. Om den fortfarande har vätska kvar när du stekt färdigt så kan du låta den rinna av i en sil. Ställ färsen åt sidan.
- Fräs chili, ingefära och vitlök i sesamoljan i någon minut eller två. Tillsätt sockret och rör om. Lägg sedan i färsen och salladslöken och pressa över lime.
- Servera färsen med ris, sojasåsen, stekt ägg och den goda gurkan. Mums!