Grymma köttfria burgare med dillpicklad gurka, kalasgod hamburgerdressing och karamelliserad lök

Med formbar färs går det att göra riktigt goda burgare utan kött. Hemligheten ligger i god kryddning och goda tillbehör. Jag hade ganska små hembakade hamburgerbröd i frysen och gjorde därför små burgare. Två var blev perfekt.

Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Burgarna
- 400 g Anammas formbara färs
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk japansk soja
- 1 msk paprikapulver
- 1 msk fond brynt schalottenlök
- salt
- svartpeppar
- rapsolja (till stekning)
Dillpicklad gurka
- 0,5 gurka
- 0,5 kruka färsk dill
- 0,5 dl ättiksprit (12%)
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
Kalasgod hamburgerdressing
- 1,5 dl majonnäs (typ Hellmans, eller vegansk majonnäs om du vill äta helt vegetariskt)
- 6 skivor av den dillpicklade gurkan
- 1 msk ketchup
- 1 tsk senap
- 1 krm vitlökspulver (rågat)
- 1 krm paprikapulver (rågat)
- 1 nypa cayennepeppar
Karamelliserad lök
- 2-3 gul lök
- 2 msk smör
- 1 msk strösocker
- 1 tsk vitvinsvinäger
- salt
- 1 dl vatten
Tillbehör
- 4-8 hamburgerbröd (beroende på om du gör små eller stora burgare)
- tomat (skivad)
- salladsblad
- ost (om du vill göra cheeseburgare)
Ingredienser
Burgarna
Dillpicklad gurka
Kalasgod hamburgerdressing
Karamelliserad lök
Tillbehör
|
![]() |
Instruktioner
- Börja med gurkan så hinner den stå och gotta till sig ett tag. Skiva gurka och lägg i en skål tillsammans med hackad färsk dill. Koka upp ättika, vatten och strösocker så att sockret löser sig. Låt det svalna en smula i några minuter och häll sedan över gurkan. Ställ in den i kyl när den har svalnat lite.
- Tina färsen enligt anvisningar på förpackningen.
- Nu är det dags att börja med den karamelliserade löken. Skiva löken. Smält smöret i en stekpanna på ganska hög värme. Häll i löken och låt den ta färg. Sänk värmen och låt löken mjukna i cirka 10-15 minuter. Tillsätt sedan salt, socker, vinäger och vatten och låt det stå och sköta sig själv på låg- eller medelvärme tills vattnet har kokat in och löken är riktigt mjuk och god.
- Häll alla ingredienser till dressingen i en skål och kör några varv med stavmixer så att allt blandas och gurkan finfördelas.
- Nu kommer vi till själva burgarna. Hacka lök och vitlök fint. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Det går lättast med rena händer. Smaka av med salt och svartpeppar (det är en stor fördel med vegofärs - det går att smaka på den "råa" smeten). Forma till 4 eller 8 burgare beroende på hur stora du vill göra dem. Stek i rapsolja ett par minuter på båda sidorna. Lägg på ostskivor på burgarna mot slutet av stekningen om du vill göra cheeseburgare.
- Nu är det bara att montera burgarna med generöst med dressing, picklad gurka, karamelliserad lök, sallad och tomat och hugga in!

