Mitt bästa lantbröd på rågsikt
Saftigt inkråm och knaprig yta. Jag älskar bröd av lantbrödstyp och har bakat många olika varianter. Det här hör absolut till de bästa jag har fått till. På med lite smör, ost och paprika och lyckan är gjord!
Instruktioner
- Blanda ihop filmjölken med 1 dl av mjölken i en bunke. Smula ner jästen och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt salt och resten av mjölken. Arbeta in rågsikt och vetemjöl. Degen blir ganska tungarbetad, så assistent eller elvispens degkrokar rekommenderas. Täck bunken med plastfolie och låt den jäsa i cirka 2,5 timmar.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda lätt och dela degen i tre delar. Forma till runda bullar och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett par skåror i varje bulle med en vass kniv. Täck plåten med en bakduk och låt bröden jäsa i en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
One Comment
Håkan
Jag ska pröva det nu. Men jag kan säga direkt att jag tar upp saltnivån till det brukliga 2% av mjölvikten. Verkar gott.