Supergod granola
Om du inte brukar göra egen granola – börja genast! :). Det är enkelt och blir fantastiskt gott! Man kan ha i lite vad man vill i gryn-, nöt- och fruktväg. Jag gjorde en glutenfri variant.
Tillagningstid | 45 minuter |
Portioner |
plåt
|
Ingredienser
- 4 dl havregryn (glutenfria vid behov)
- 1 dl boveteflingor
- 0,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl pumpafrön
- 0,5 dl hasselnötter
- 0,5 dl mandel
- 0,5 dl pistagenötter
- 1 dl vatten
- 1 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl farinsocker (knappt)
- 0,5 dl sirap (mörk)
- 0,5 msk honung
- 0,5 dl solrosolja
- 0,5-1 dl russin
- 0,5-1 dl torkade tranbär
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka nötterna grovt. Lägg i en bunke tillsammans med havregryn, boveteflingor, solrosfrön och pumpafrön.
- Blanda vatten, kanel, kardemumma, vaniljsocker, farinsocker, sirap, honung och solrosolja i en kastrull. Värm på svag värme så att det smälter samman (koka inte). Häll över gryn- och nötblandningen i bunken och blanda väl.
- Sprid ut granolan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills det har fått en fin gyllenbrun färg. Rör om med jämna mellanrum och ha koll så att det inte bränner.
- Låt granolan svalna och blanda sedan med russin och tranbär. Häll upp i en glasburk med lock i väntan på fantastiska frukostar! Granolan håller sig i cirka 2 veckor, sedan är det dags att göra ny.