Helstekt fläskfilé med örtig klyftpotatis och galet god sås
Här kommer tips på en riktigt god helgmiddag. Inte svårt eller knöligt på något sätt, men med mycket härlig smak av örter, vin och annat mums.
Tillagningstid | 1 timme |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Helstekt fläskfilé
Ingredienser
Helstekt fläskfilé
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatisen och dela den i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt och svartpeppar. Skvätt olivolja över det hela och blanda runt.
- Putsa fläskfilén och dela den eventuellt på mitten. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver. Bryn filén runtom i smör på hög värme. Lägg över den i en ugnsform och stick in en köttermometer där den är som tjockast. Sätt in både fläskfilén och potatisen i ugnen. Plocka ut fläskfilén när den är 70 grader och låt den vila inlindad i ett bakplåtspapper. Höj värmen på ugnen till 225 grader och låt potatisen gå klart. Den ska vara genomstekt och få lite fin färg.
- Dags att dra igång såsen. Mortla timjan, dragon och rosmarin så att örterna blir finfördelade och all härlig smak kommer fram. Smält smöret i en kastrull. Strö över mjölet och vispa ihop ordentligt. Tillsätt lite av grädden och vispa slätt. Tillsätt resten av grädden, det vita vinet, fonden, smulad grönsaksbuljong och de mortlade örterna. Låt såsen koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen så att såsen bara sjuder försiktigt och låt den stå och gotta till sig medan potatisen och köttet blir klart. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt och svartpeppar.
- Hacka persiljan och den färska rosmarinen till potatisen. Skiva vitlöken tunt. Blanda allt i en skål tillsammans med oregano och en skvätt olivolja. När potatisen är färdigstekt i ugnen tillsätter du den och blandar runt ordentligt. Smaka eventuellt av med mer salt.
- Skär fläskfilén i skivor. Servera med den mumsiga potatisen och såsen och någon god grönsak.
3 Comments
Joel
Såsen blev ju väldigt Väsk i eftersmaken. Helt klart tvärt emot galet god sås. Rekommenderar ej
Jenny
Trist att den blev besk, det ska den såklart inte vara! Jag klurar på vad det kan bero på och gissar att det är timjan eller dragon som är boven i dramat. Att minska på örterna, mortla dem lite försiktigare eller tillsätta lite socker eller honung i såsen borde kunna styra upp det hela.
Inger
Galet gott