Nasi goreng med srirachakräm
Dagens middag blev så där alldeles särdeles god. En nasi goreng är ju en slags pyttipanna-variant, där man kan stoppa i lite vad man har hemma. Jag hade en bit kassler och edamamebönor att göra av med. Och eftersom jag är såsfantast fick det bli en kallsås till, smaksatt med favoriten srirachasås.
Tillagningstid | 30 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Nasi goreng
- 4 portioner ris (kallt, kokt)
- 1 klyfta vitkål
- 3 morötter
- 3 klyftor vitlök
- 4 st salladslök
- 1-2 dl edamamebönor
- olivolja (till stekning)
- 300 g kassler (eller annat kött om du vill ha det. Kyckling och räkor är en nasi goreng-klassiker. Men det går också fint att hoppa över kött helt.)
- 4 ägg
- 1 tsk soja
- 1 msk sambal oelek
- 4 msk ketjap manis
- 1 msk soja
- salt
- svartpeppar
Srirachakräm
- 3 msk majonnäs
- 1,5 dl turkisk yoghurt
- 1-2 tsk srirachasås
- 1 tsk persilja (torkad)
- salt
- svartpeppar
Ingredienser
Nasi goreng
Srirachakräm
|
|
Instruktioner
- Börja med att koka riset om du inte har rester att använda. Låt det svalna helt.
- Tärna vitkålen och strimla morötterna. Hacka vitlöken och skär salladslöken i bitar.
- Koka bönorna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
- Tärna kasslern och stek den i lite olja. Ställ åt sidan.
- Rör ihop ingredienserna till srirachakrämen.
- Vispa ihop äggen med 1 tsk soja. Värm lite olja i en stekpanna och häll i äggblandningen. Rör lite försiktigt i den emellanåt så att du får en grov äggröra. Ställ åt sidan.
- Värm olivolja i en wokpanna eller stor stekpanna. Fräs vitkål, morötter, vitlök och sambal oelek i ett par minuter. Tillsätt salladslök, kassler och bönor och stek någon minut till. Häll i riset, ketjap manis och 1 msk kinesisk soja. Blanda runt ordentligt och stek i ytterligare någon minut, så att allt blir varmt. Rör till sist ner äggbitarna och smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera nasi gorengen med srirachakrämen och kanske en sallad.