Lättbakade havrebröd
Semester är baktid för mig. Jag älskar att baka, men hinner/orkar sällan när jag jobbar. Dessutom äter jag knappt bröd på vardagar. På semestern däremot, då blir det godfrukost med macka! Det här är ett lättbakat bröd med neutral men god smak.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm (37%). Häll degvätskan över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt sirap, havrekli, havregryn, salt och ca 9 dl av mjölet. Arbeta degen med maskin eller elvispens degkrokar i cirka 10 minuter. Tillsätt ytterligare en dl mjöl om degen känns kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i cirka 40 minuter.
- Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den några gånger. Dela degen i tre delar och forma till runda lite platta limpor/brödkakor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 40 minuter.
- Värm ugnen till 250 grader.
- Pensla brödkakorna med filmjölk och strö över havregryn. Grädda dem i cirka 15-18 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna övertäckta på galler.