Lättbakad filmjölkslimpa
Ett fantastiskt gott bröd som innehåller många nyttigheter, och dessutom så lättbakat som det bara kan bli. Ingredienserna går att anpassa efter vad du gillar och har hemma. Solrosfrön kan till exempel bytas ut mot pumpakärnor, boveteflingor mot krossade linfrön, mandlar mot hasselnötter, honung mot sirap och russin mot torkad frukt. Det här receptet tål att experimenteras med!
Portioner |
limpa
|
Ingredienser
- 2 dl havregryn
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl boveteflingor
- 1 dl russin
- 1 dl mandel (grovhackad)
- 2 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 4 dl filmjölk
- 0,5 dl honung (flytande)
- 0,5 dl rårörda lingon
- 1 tsk olivolja (till formen)
- 0,5 dl solrosfrön
- 1 msk chiafrön
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan filmjölk, honung och lingon och rör om ordentligt.
- Smörj en form som rymmer ca 1,5 liter med lite olivolja. Häll i degen i formen och platta till den lite. Toppa med solros- och chiafrön.
- Grädda brödet långt ner i ugnen i cirka 1 timme. Känn efter med en sticka så att det inte är kladdigt i mitten. Låt brödet svalna helt på galler under bakduk innan du skär upp det.