Kycklingfilé med pesto, pastasallad och kikärtssallad
Att äta kall mat är gott i värmen, men man vill ju samtidigt att det ska kännas matigt. Det gör det här! Ugnsbakad kycklingfilé i tunna skivor toppade med pesto, citron och mandel serveras med en riktigt god och örtig pastasallad med ost och soltorkade tomater och en kikärtssallad med grillad paprika och fetaost. Riktigt gott, och inte alls så svårt att göra!
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Kycklingfilé med pesto, mandel och citron
- 2 kycklingfiléer (för oss räckte två kycklingfiléer gott och väl, men vi är inte tokstora i maten, så ta en till om ni vill ha mer kött)
- salt
- svartpeppar
- rapsolja (till stekning)
- 0,5 påse salladsblad
- 1 liten burk pesto (eller gör egen, men den köpta fungerar fint)
- 1 liten näve mandel
- 0,5 citron (rivet skal)
Pastasallad med ost, soltorkade tomater och marinerad vitlök
- 2 portioner pasta (tex penne, skruvar eller fjärilar)
- 3 msk olja från de soltorkade tomaterna
- 1 msk vit balsamvinäger
- 0,5 msk honung
- 2 tsk örtkrydda (torkad, jag hade en blandning som heter Franska örter)
- 0,5 tsk salt
- 10 soltorkade tomater (helst Ridderheims som ligger i en god olja)
- 10 körsbärstomater
- 15-20 marinerade vitlöksklyftor (finns på burk)
- 1 bit ost (jag hade en mild Goudaost)
- 1 salladslök
Kikärtssallad med fetaost och grillad paprika
- 1 förpackning kikärtor (kokta, ca 230 g ärtor)
- 1 grillad paprika (finns på burk)
- 2 st salladslök
- 1 litet knippe persilja
- 2 msk olivolja
- 0,75 msk vit balsamvinäger
- 1 klyfta vitlök
- salt
- svartpeppar
- 75 g fetaost
Ingredienser
Kycklingfilé med pesto, mandel och citron
Pastasallad med ost, soltorkade tomater och marinerad vitlök
Kikärtssallad med fetaost och grillad paprika
|
|
Instruktioner
Kycklingen
- Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna och bryn dem i stekpanna i rapsolja på ganska hög värme så att de får färg. Lägg över dem i en ugnsform och sätt in mitt i ugnen. Kycklingfilé är genomstekt vid 72 grader, vilket för mig tog 22 minuter. Använd stektermometer om du har, eller skär ett snitt i den tjokaste delen efter cirka 20 minuter och kolla att köttet är vitt och köttsaften klar.
- Låt kycklingfiléerna svalna helt innan du skär dem i tunna skivor. Sprid ut salladsblad på ett fat och lägg de skivade kycklingfiléerna ovanpå. Toppa kycklingen med en rejäl sträng med pesto, hackad mandel och rivet citronskal. Servera gärna resten av peston i en skål bredvid.
Pastasalladen
- Koka pastan i saltat vatten.
- Blanda ihop olja från de soltorkade tomaterna, balsamvinäger, honung, örtkrydda och salt till en dressing. Häll den över den varma, avrunna pastan och låt pastan svalna helt.
- Strimla de soltorkade tomaterna, halvera de färska tomaterna, halvera vitlöksklyftorna och tärna osten. Blanda med den kalla pastan och toppa med lite strimlad salladslök.
Kikärtssalladen
- Häll kikärtorna i en sil och skölj dem med kallt vatten en stund, då får du bort eventuell "burksmak". Häll ut ärtorna på ett fat.
- Strimla den grillade paprikan och salladslöken, hacka persiljan och fördela allt över kikärtorna.
- Blanda ihop olivolja, balsamvinäger, en pressad vitlöksklyfta och salt och peppar till en dressing. Häll den över kikärtorna. Toppa det hela med smulad fetaost.