Varm köttbullemacka med pesto och mozzarella
Köttbullar kan användas till mycket. De här fläskfärsbullarna är kryddiga och goda, inte minst på ett grillat pestotäckt bröd och gratinerade med buffelmozzarella.
Inspiration till receptet hittade jag hos tastebylouise.com, men jag tog lite genvägar och använde mig av köpt pesto och det italienska lantbröd som min butik hade hemma. I originalreceptet används focaccia.
Portioner |
mackor
|
Ingredienser
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 röd chili (jag tyckte att min chili var så svag så jag lade till lite chiliflakes också)
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk honung
- 0,5 dl vatten
- 500 g fläskfärs
- 2 ägg
- 0,75 dl ströbröd
- 1,5 tsk salt
- 1-2 msk olivolja
- 4 skivor vitt bröd
- 1 burk pesto
- 2 bollar mozzarella
- svartpeppar
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär chili och vitlök i mindre bitar och mixa tillsammans med rödvinsvinäger, honung och vatten (tex med stavmixer). Häll vätskan i en bunke och blanda med fläskfärs, ströbröd och salt.
- Smörj en plåt eller ugnsform med olivolja. Rulla ganska stora köttbullar (ungefär som golfbollar) och lägg på plåten. Stek köttbullarna mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Grilla brödskivorna i grillpanna med olivolja så att de får fin yta på båda sidor. Bred pesto på brödskivorna och lägg tre köttbullar på varje macka. Toppa med bitar av mozzarella och gratinera i ugnen tills osten smält helt, cirka 10 minuter. Toppa med lite mer pesto och nymalen svartpeppar och servera tillsammans med en god sallad.