Äppelkaka med maräng
Igår fyllde jag år, och eftersom jag inte är så förtjust i tårtor så blev det en kaka istället. Den här var god att äta som den var, men fungerar också fint med vaniljsås eller en klick vispad grädde.
Portioner |
bitar
|
Ingredienser
Kakan
- 150 g smör
- 2 äggulor
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl vetemjöl
- ströbröd
Marängtäcket
- 2 äggvitor
- 1 dl strösocker
Ingredienser
Kakan
Marängtäcket
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull på svag värme.
- Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten.
- Dela på äggen och häll två äggulor i en skål och två äggvitor i en annan. I skålen med äggulor tillsätter du också ett helt ägg. Tillsätt därefter 1 dl strösocker i vardera bunke.
- Börja med att vispa marängsmeten (den med äggvitor i) till ett fast vitt och glansigt skum. Det tar ett par minuter med elvisp. Testa att vända bunken upp och ner över huvudet, om du inte får en ofrivillig hårinpackning så är marängen klar.
- Vispa sedan ihop ägg och socker i ägguleskålen. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, smält smör och mjöl och rör ihop till en slät smet. Häll smet i kakformen.
- Skala äpplena och dela i mindre bitar. Peta ned dem i sockerkakssmeten och ströa kanel över. Bred ut marängsmeten över hela härligheten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Täck formen med aluminiumfolie den sista kvarten så att inte marängen bränns.
- Låt kakan svalna innan du hugger in.