Ugnsstekta köttbullar med couscoussallad och myntayoghurt
Att steka köttbullarna i ugnen istället för i stekpanna är så smidigt! Dagens variant fylldes med fetaost och soltorkade tomater och åts till en couscoussallad med mycket grönsaker och krämig yoghurt med citron och mynta. Härlig sommarmat!
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Couscoussallad med mycket grönsaker
- 1 squash
- 2 paprikor (gärna olika färger)
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- 2 portioner couscous
- 0,5 tärning grönsaksbuljong
- 1 rödlök
- 10 körsbärstomater
- 1 msk smör
- timjan (färsk)
Myntayoghurt
- 2 dl turkisk yoghurt
- 0,5 citron (pressad saft)
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk mynta (färsk, finhackad)
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Ingredienser
Couscoussallad med mycket grönsaker
Myntayoghurt
|
|
Instruktioner
Couscoussalladen
- Sätt ugnen på 250 grader. Skiva squashen och dela skivorna på mitten och skär paprikan i bitar. Lägg squash och paprika på en plåt med bakplåtspapper och ringla över ett par matskedar olivolja. Salta, peppra och blanda runt. Rosta grönsakerna i ugnen i cirka 10-15 minuter, tills de har mjuknat och fått lite färg.
- Tillaga couscousen enligt anvisningar på förpackningen. Tillsätt gärna en halv grönsaksbuljongtärning i vattnet för lite mer smak.
- Skär rödlöken i båtar och halvera körsbärstomaterna. Stek lök och tomater i smör i en stekpanna i några minuter. Blanda ner både tomater och rödlök och de ugnsrostade grönsakerna i couscousen. Mal över lite svartpeppar och toppa med färsk timjan.
Köttbullarna
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ihop mjölk och ströbröd i en bunke. Låt blandningen stå och svälla i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan färsen, hackade soltorkade tomater, smulad fetaost, ägget, basilikan, en pressad vitlöksklyfta, salt och svartpeppar. Blanda ihop ordentligt. Häll lite olivolja i händerna och rulla köttbullarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills de är genomstekta.
Myntayoghurt
- Blanda ihop yoghurt, hackad mynta, pressad citronsaft, en pressad vitlöksklyfta och smaka av med salt och svartpeppar.