Gratäng med köttfärs och potatis och coleslaw
Karlssons frestelse kallas den visst ibland, en gratäng med tändstickspotatis och köttfärs. Det här ser kanske inte så festligt ut, men det smakar desto bättre! En krämig coleslaw passar fint till.
Tillagningstid | 1 dryg timme |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Gratängen
- 7-8 st potatis (stora, fasta)
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- olivolja (till stekning)
- 1 tsk paprikapulver
- 1-2 msk tomatpuré
- 2 tsk kalvfond
- 2 tsk soja (kinesisk)
- 2 msk chilisås
- salt
- svartpeppar
- 4 dl grädde (jag hade 36-procentig)
- 2 dl mjölk
- 2 dl riven ost (lagrad, smakrik, testa tex ICAs ekologiska om du vill köpa färdigriven på påse)
Coleslaw
- 1 klyfta vitkål
- 2 morötter
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl majonnäs (typ Hellmans)
- 1 tsk dijonsenap
- 2-3 msk ananasjuice
- salt
- svartpeppar
Ingredienser
Gratängen
Coleslaw
|
|
Instruktioner
Gratängen
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatisen och skär den i tändsticksstora bitar (för hand eller i maskin). Hacka vitlöken och skiva den gula löken.
- Fräs färsen i olivolja och tillsätt lök och vitlök när färsen har börjat bli grynig. Smaksätt med paprikapulver, tomatpuré, kalvfond, soja, chilisås och salt och peppar och låt det fräsa ett par minuter.
- Blanda grädde och mjölk och krydda med cirka 1 tsk salt och lite nymald svartpeppar.
- Varva potatis och köttfärsröran i en ugnsform. Salta lite på potatisen mellan varven. Avsluta med ett lager potatis. Häll gräddblandningen över och toppa med den rivna osten. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter, tills potatisen känns färdig.
Coleslaw
- Strimla vitkålen (tex med en osthyvel). Skala morötterna och riv dem grovt. Blanda med övriga ingredienser och ställ coleslawn i kyl tills det är dags att äta.