Torskrygg med bacon, räkor och dillpotatismos
En gräddig sås med vitt vin, dijonsenap och smakrik västerbottensost sätter tonen på den här torskrätten. Ett gott potatismos smaksatt med dill passar alldeles utmärkt till.
Tillagningstid | 40 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Fisken
- 4 portionsbitar torskrygg
- salt
- svartpeppar
- 1 paket bacon
- 3 st schalottenlök
- 0,5 dl vitt vin
- 2,5 dl grädde (valfri fetthalt, jag hade 36%)
- 2 dl creme fraiche (jag hade 15-procentig)
- 1,5 msk dijonsenap
- 1 kruka gräslök
- 1 dl västerbottensost (riven)
- 2 dl räkor (handskalade)
Potatismoset
- 12-15 potatisar (mjöliga, tex King Edward)
- 3 dl mjölk (3-procentig)
- 1 klick smör
- salt
- 1 kruka färsk dill
Ingredienser
Fisken
Potatismoset
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala potatisen och koka den i cirka 20 minuter. Låt ånga av.
- Skär baconet i bitar och strimla schalottenlöken. Stek i några minuter.
- Blanda vin, grädde, creme fraiche, senap och gräslök och tillsätt det stekta baconet och schalottenlöken. Lägg fisken i en ugnsform och krydda den med salt och peppar. Häll såsen över och toppa med riven västerbottensost. Sätt in mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
- Värm mjölken till potatismoset. Smält en klick smör i en kastrull och pressa ned potatisen i kastrullen med en potatispress. Vispa den pressade potatisen med elvisp och späd försiktigt med den värmda mjölken. Späd och vispa i omgångar tills moset blivit fluffigt och smaksätt med salt och hackad färsk dill.
- Toppa fisken med räkor när den kommit ur ugnen och servera med potatismoset och en god sallad.