Paella med citron- och vitlökssås
Hemskt dålig bild, men väldigt god mat! Saffransdoftande ris, grönsaker, kyckling, kryddig korv och räkor, och så en citron- och vitlökssås till det. Mums!
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Paellan
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- olivolja (till stekning)
- 3 dl ris (långkornigt)
- 1 g saffran
- 2 dl vitt vin
- 4 dl vatten
- 1 msk kycklingfond
- 3 tomater
- 2 paprikor
- 2 dl edamamebönor (frysta, förkokta)
- 2 kycklingfiléer
- salt
- svartpeppar
- paprikapulver
- 2-3 kryddiga korvar (tex chorizo)
- 3 dl räkor
Citron- och vitlökssåsen
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl turkisk yoghurt
- 0,5 citron (saft och skal)
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk honung (flytande)
- salt
- svartpeppar
- cayennepeppar
Ingredienser
Paellan
Citron- och vitlökssåsen
|
|
Instruktioner
- Hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i olivolja utan att den tar färg. Häll på riset och saffran och låt det fräsa med i någon minut. Häll sedan på vinet och koka i någon minut. Tillsätt sedan vatten och kycklingfond och låt det koka i cirka 20 minuter, eller tills vattnet har kokat bort och riset är färdigt.
- Lägg edamamebönorna i en kastrull med vatten och lite salt. Vattnet ska knappt täcka bönorna. Koka upp och ta sedan från plattan. Sprita bönorna om du har köpt hela bönskidor, skalen ska inte användas.
- Hacka paprika och tomater. Lägg paprika, tomater och bönor ovanpå riset de sista minuterna av kokningen.
- Skär kycklingfiléerna i strimlor eller kuber. Stek dem i olivolja tills de är precis genomstekta. Krydda under tiden med salt, peppar och paprikapulver.
- Skär korven i slantar och stek den ganska hårt.
- Blanda ihop yoghurten och creme fraichen till såsen. Tillsätt citronsaft, rivet citronskal, honung, pressad vitlök, en nypa cayennepeppar och salt och peppar.
- När riset har kokat klart vänder du ner korv, kyckling och räkor. Servera med den goda såsen.