Kryddig räkgryta med limeaioli
Snabblagat och med lite hetta – perfekt i sommarvärmen! Jag gjorde det riktigt lätt för mig och köpte skalade räkor. Just de handskalade i lake tycker jag fungerar bra i grytor, de maskinskalade smakar däremot ingenting. Men om du har ork så gör du såklart på färska räkor.
Tillagningstid | 20 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Räkgrytan
- 4 portioner ris
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- 2 morötter
- 3 st schalottenlök
- 1 msk olivolja (till stekning)
- 2 msk tomatpuré
- 2,5 dl grädde (valfri fetthalt, jag hade 36%)
- 1 tsk worcestershiresås
- 0,5 tsk tabasco
- 1 lime
- 1 nypa strösocker
- salt
- svartpeppar
- 280 g räkor (handskalade)
- 1 dl färsk dill (färsk)
Limeaioli
- 2 äggulor
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1,25 dl rapsolja
- 0,25 dl olivolja
- 1 dl creme fraiche (34 procent)
- 2 klyftor vitlök
- 1 lime
- salt
- svartpeppar
Ingredienser
Räkgrytan
Limeaioli
|
|
Instruktioner
- Börja med aiolin. Vispa ihop äggulor, vinäger och dijonsenap med stavmixer. Tillsätt sedan raps- och olivolja, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Blanda ned creme fraiche med en sked och pressa i vitlöken. Tillsätt rivet skal från en tvättad lime och saften från en halv lime. Smaka av med salt och peppar och ställ i kylen till servering.
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Skala och skiva morötterna ganska tunt, skär paprikorna i bitar och hacka schalottenlökarna. Fräs grönsakerna i olivolja i några minuter. Tillsätt sedan tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut.
- Tillsätt grädde, worcestershiresås, tabasco och saften från en lime. Låt det puttra på medelvärme i några minuter. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
- Ta grytan från värmen och vänd ner de avrunna räkorna. Toppa med hackad dill och servera med ris och en klick limeaioli.