Matbröd

Hamburgerbröd med potatis

Att ha hembakta hamburgerbröd i frysen inför sommarens alla grillkvällar är inte dumt. De här innehåller bland annat kokt potatis och blev riktigt fluffiga och goda. En sats ger 14 fina bröd (eller 12 i mitt fall eftersom hunden norpade två i ett obevakat ögonblick). 

 

Skriv ut recept
Hamburgerbröd med potatis
Hamburgerbröd
Maträtt Tilltugg
Portioner
bröd
Ingredienser
Maträtt Tilltugg
Portioner
bröd
Ingredienser
Hamburgerbröd
Instruktioner
 1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, ägg och salt. Mosa potatisen och tillsätt den och mjölet. Arbeta till en smidig deg i köksmaskin eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa övertäckt drygt 1 timme.
 2. Dela degen i 14 bitar och rulla till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.
 3. Sätt ugnen på 200°.
 4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

6 Comments

 • Mats

  Tack för ett perfekt recept.
  Jag letatade länge efter ett bra recept med potatis i degen, men hittade mest recept med pulvermos (hujedamej).

  Jag gör sliders, så 24 bullar på den här satsen blir perfekt. Brödet har en stor fantastisk stuns, men är ändå mjuka, så de är helt perfekta.

 • Christian

  Jag har några frågor:

  – Hur kommer det sig att du går i med salt innan mjölet, finns det inte en risk att den tar kål på jästen?
  – Hur länge kör du den i maskinen?
  – Skalar du potatisen?
  – Varför smälter du smöret istället för att ha det rumstempererat?

  • Jenny

   Hej!
   Den brukar jäsa fint, så något problem med saltet har jag inte märkt av. Jag brukar låta den gå i maskinen tills degen känns riktigt smidig och släpper från bunkens kanter. Har ingen exakt tid för det, men 5-10 minuter kanske. Potatisen skalas. När det gäller smöret skulle jag tro att det blir minst lika bra med rumstempererat smör. Jag brukar ha en tendens att ha lite dålig framförhållning, och då går det snabbast att smälta smöret helt enkelt :). Om man föredrar att använda kallt smör och kall degvätska så går det säkert också alldeles prima, men då bör man nog förlänga jästiden.

 • Thundersvans

  Håller med föregående talare. Fluffiga och fina. Följde inte till punkt och pricka. Potatisen mosas ju när degen knådas och använder hellre kallt smör och mjölk.

  Varje bröd väger cirka 70 gram för att få ihop 14 stycken. Då blir de perfekt storlek!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *