Vegetariska vårrullar med god dipp
Krispiga och goda vårrullar får man enkelt till med färdig filodeg. Det här är en vegetarisk variant med quornfärs, glasnudlar och grönsaker, men quorn går fint att byta ut mot nötfärs för den som föredrar det.
Portioner |
stora vårrullar, eller 14 mindre
|
Ingredienser
Vårrullarna
- 50 g glasnudlar
- 2 morötter
- 1 bit vitkål
- 3 st salladslök
- 300 g quornfärs
- olivolja
- 1 krm chiliflakes
- 1 msk japansk soja
- 7 ark filodeg
- 1 ägg
- 1 tsk sesamfrön
- sweet chilisås
Dippsås med hoisinsås och lime
- 1 lime
- 1 dl hoisinsås
- 0,5 tsk sambal oelek
- 1 tsk japansk soja
- 1 msk sesamfrön
Ingredienser
Vårrullarna
Dippsås med hoisinsås och lime
|
|
Instruktioner
- Tina filodegen om den är fryst.
- Tillaga glasnudlarna enligt anvisningar på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och klipp eller hacka dem i små bitar. Ställ in dem i kylen så länge.
- Riv morötterna grovt och strimla salladslöken. Riv vitkål med en osthyvel. När du har fått ihop lite mer vitkål än du har rivna morötter så har du tillräckligt.
- Fräs färsen i lite olivolja. Tillsätt morötter, vitkål och salladslök och stek tills allt har mjuknat. Krydda med japansk soja och chiliflakes. Låt sedan färsblandningen svalna helt. När den har kallnat blandar du i nudlarna.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela filoarken på mitten om du vill göra små vårrullar.
- Lägg ut ett filodegsark på exempelvis en skärbräda. Pensla med uppvispat ägg runt kanterna och vik arket på mitten. Pensla sedan med ägg runt kanterna på det vikta arket. Lägg en sträng fyllning (ca 3-4 msk i stora rullar och hälften så mycket i små) längs ena kortsidan, men inte ända ut till kanterna. Vik sedan in långsidorna och rulla ihop från kortsidan där fyllningen ligger. Lägg de färdig rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite olja och strö över lite sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
- Riv skalet på limen och pressa i saften. Blanda med hoisinsås, sambal oelek, japansk soja och sesamfrön. I en annan skål häller du upp sweet chilisås, sedan är det bara att dippa loss.