Indisk gryta med halloumi och spenat
Nä men hallå vad det här var gott! En kryddig vegetarisk gryta som blir riktigt matig tack vare halloumin. Servera gärna med basmatiris, naanbröd eller papadums (båda varianterna går att köpa färdiga i de flesta livsmedelsaffärer) och en god raita. Recept på raita hittar du här.
Tillagningstid | 30 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 4 st schalottenlök
- 2 klyftor vitlök
- 2-3 cm ingefära
- 2 stora morötter
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk garam masala
- olivolja (till stekning)
- 2 tomater
- 390 g krossade tomater (en burk)
- 1 dl vitt vin (matlagningsvin fungerar utmärkt)
- 0,5 tsk sambal oelek
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 2,5 dl grädde (valfri fetthalt, jag hade 36%)
- 140 g babyspenat (2 påsar)
- 400 g halloumi
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Skala schalottenlöken och skär den i små klyftor. Skala och skiva vitlöken och skala och riv ingefäran. Skala morötterna och skär dem i slantar.
- Fräs schalottenlök, vitlök, ingefära och morötter i olivolja i en gryta tillsammans med tomatpuré och garam masala. Låt det fräsa i ett par minuter.
- Skär tomaterna i bitar och häll i grytan. Tillsätt även krossade tomater, vin, sambal oelek, en smulad grönsaksbuljongtärning och grädde. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 10 minuter, tills morötterna har mjuknat men fortfarande har en lite krispig kärna.
- Skär under tiden halloumin i skivor och stek i olivolja på hög värme. Den ska få fin färg och en lite härligt knaprig yta.
- Vänd ner spenaten i grytan och tillsätt till sist den stekta halloumin. Servera med basmatiris, naan eller papadums och en fräsch raita.