Lammköttbullar med couscous och extra krämig baba ganoush
Lite nordafrikanska smaker värmer i vårkylan. Köttbullarna och couscousen är snabblagade, men baba ganoushen kräver lite förberedelsetid. Här har jag gjort den extra krämig genom att blanda den med färskost. Gott!
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Cosucous
- 4 morötter
- 1 rödlök
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- couscous
- 0,5 tsk gurkmeja
- 0,5 citron (saft och rivet skal)
- 1 dl bladpersilja (finhackad)
- 1 dl mynta (finhackad)
Lammköttbullar
- 500 g lammfärs
- 1 klyfta vitlök (pressad)
- 1 tsk harissa
- 1 tsk spiskummin
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- olivolja
Ingredienser
Cosucous
Lammköttbullar
|
|
Instruktioner
Baba ganoush
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Skär ett par snitt i auberginerna. Lägg dem på bakplåtspapper i ugnen och låt dem rostas i cirka 1 timme. Vänd på dem efter halva tiden. Ta ut och låt dem svalna.
- Dra av skalet från auberginerna och hacka fruktköttet grovt. Mixa tillsammans med pressad vitlök, färskost, tahini och citronsaft till en slät kräm. Smaka av med salt och ställ i kyl till servering. Om du vill kan du toppa röran med lite olivolja, hackad persilja eller chili.
Couscous
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala morötterna och dela dem i bitar. Skär rödlöken i klyftor. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter.
- Koka couscousen enligt anvisningar på förpackningen, men tillsätt gurkmeja i kokvattnet så får couscousen en härlig gul färg.
- Blanda couscousen med de rostade morötterna och löken, citron och hackade örter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lammköttbullarna
- Blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom olivoljan. Rulla köttbullar med blöta händer (smeten är lite kladdig). Stek i olivolja tills de är genomstekta, cirka 10 minuter.
- Servera köttbullarna med couscous och baba ganoush.