Lite grövre rostbröd
Att grädda bröd i form är så smidigt! Det här är ett lite grövre formbröd med fullkornsdinkel som är gott som det är, men ännu godare efter ett par minuter i brödrosten.
Portioner |
bröd
|
Ingredienser
- 3 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 2,5 dl fullkornsdinkel
- 4,5 dl vetemjöl special
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och lös upp det i vattnet. Tillsätt honung och salt och de båda mjölsorterna. Arbeta degen kraftigt i några minuter, i assistens eller med elvispens degkrokar. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Klä en avlång brödform med bakplåtspapper.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite lätt. Forma den till en lite slarvig limpa och lägg ner den i brödformen. Strö lite mjöl ovanpå brödet och täck med en bakduk. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
- Sätt in brödet ganska långt ner i ugnen. Släng in en deciliter kallt vatten på ugnsbotten innan du stänger luckan. Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Grädda i 20 minuter till.
- Ta upp brödet ur formen och låt det svalna på galler.
3 Comments
Veronica
Hej!
Jag som är helt ny på att baka bröd hade gärna sett om det är vanlig ugn eller vafmluftsugn….och om det ska vara över och under värme eller bara övervörme….
Jenny
Hej!
Jag hade vanlig ugnsvärme (ej varmluft) och både över- och undervärme.
Veronica
Tack! Då ska jag testa 😊