Lätt men krämig räkpasta med dill, fänkål och champinjoner

Jag älskar krämiga pastasåser och drar mig sällan för att ha vispgrädde i maten, men försöker varva med lite magrare alternativ. Den här pastasåsen gjord på sexprocentig gräddmjölk blev riktigt mumsig utan att bli tung.
| Tillagningstid | 20 minuter |
| Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 4 portioner tagliatelle
- 200 g champinjoner (färska)
- 1 msk smör
- 4 klyftor vitlök (om de är små, med stora klyftor kan det nog vara lagom med två)
- 0,5 purjolök
- 1 liten fänkål
- 1 dl vitt vin (jag använde matlagningsvin)
- 3 dl gräddmjölk (finns i mjölkdisken, eller blanda grädde och mjölk efter eget behag)
- 1 msk hummerfond
- 0,5 msk maizena
- 1 skvätt vatten
- 1 citron (rivet skal)
- 1 dl färsk dill (hackad)
- 200 g räkor (skalade)
- salt
- svartpeppar
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Koka tagliatellen enligt anvisningar på förpackningen.
- Skär champinjonerna i bitar, hacka vitlöken och strimla purjolök och fänkål.
- Fräs champinjonerna i smör i en rymlig stek- eller wokpanna. När de börjar kännas klara ät det dags att tillsätta vitlök, purjolök och fänkål och låta allt fräsa en stund utan att det tar färg.
- Häll vinet över grönsakerna och låt det koka in. Tillsätt sedan gräddmjölk och hummerfond och låt såsen puttra i ett par minuter.
- Rör ut maizenan i en skvätt vatten och häll i såsen. Rör om ordentligt och låt den puttra lite till så att den blir lagom krämig och fin. Tillsätt sedan rivet citronskal och hackad dill och ta stekpannan från plattan. I med räkor och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda med pastan, ät och njut!


