Fyllda kycklingfiléer med svamprisotto och långbakade tomater
Magiskt goda kycklingfiléer fyllda med soltorkade tomater, basilika och marinerad vitlök blir tillsammans med en krämig risotto en riktig festmåltid. Söta och smakrika tomater är pricken över i!

Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Svamprisotto
- 200 g champinjoner (färska)
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 dl olivolja
- 3 dl arborioris
- 8 dl hönsbuljong
- 3 dl vitt vin
- 1,5 dl parmesanost (finriven)
- 2 msk smör
Långbakade tomater
- 200 g coctailtomater (söta, fina tomater på kvist, tex romantica)
- 1 klyfta vitlök
- 1 tsk örtkrydda (tex timjan, basilika eller en kryddblandning)
- 2 msk olivolja
- 1 nypa strösocker
- 1 nypa salt
- svartpeppar
Fylld kycklingfilé
- 4 kycklingfiléer (utbankade minutfiléer)
- 2 paket bacon
- 0,75 dl soltorkade tomater (strimlade)
- 0,75 dl marinerade vitlöksklyftor
- 1 kruka basilika
- 2 msk olja från de soltorkade tomaterna
Ingredienser
Svamprisotto
Långbakade tomater
Fylld kycklingfilé
|
![]() |
Instruktioner
Tomaterna
- Börja med tomaterna som behöver lång tid på sig i ugnen. Värm ugnen till 125 grader. Halvera tomaterna och ta ur kärnorna. Lägg dem på folie på en plåt eller i en ugnsform. Skiva vitlöksklyftan tunt och sprid skivorna över tomaterna. Strö över örterna och ringla över olivoljan. Avsluta med en nypa socker, salt och lite svartpeppar. Baka tomaterna mitt i ugnen i 1,5 timme.
Kycklingen
- När tomaterna gått klart i ugnen, höj temperaturen till 200 grader.
- Kör ihop basilika, soltorkade tomater, marinerad vitlök och olja till en röra med stavmixer.
- Bred ett rejält lager röra på varje kycklingfilé och rulla ihop dem. Rulla baconskivor hårt runt varje kycklingfilé så att de blir som små paket.
- Bryn kycklingpaketen i smör eller olivolja på ganska hög värme så att de får lite färg. Lägg över dem i en ugnsform och sätt in i ugnen tills kycklingen är genomstekt, i cirka 20 minuter. Skär sedan upp kycklingen i skivor.
Risotton
- Ansa och skär champinjonerna i bitar. Hacka löken och vitlöken. Riv parmesanosten.
- Värm olivoljan i en rejäl kastrull och ha i champinjonerna. Fräs i några minuter tills svampen har fått färg. Sänk värmen och tillsätt lök och vitlök. Låt löken fräsa med i någon minut, utan att den tar färg. Ha sedan i riset och låt även det fräsa i någon minut, under omrörning.
- Häll i det vita vinet och låt det koka bort. Koka under tiden upp hönsbuljongen i en annan kastrull.
- Ös i cirka en tredjedel av den varma buljongen i risotton och låt den koka in på medelvärme. Rör ofta! När risotton börjar bli torr fyller du på med mer buljong, cirka 1 dl i taget. Fortsätt att röra ofta. Efter ca 20 minuter är buljongen slut och du har en härligt krämig risotto med lite kärna kvar i riskornen.
- Ta risotton från plattan och rör ner parmesanost och smör. Smaka av med lite salt och peppar om du tycker att det saknas.
- Servera risotton med den skivade fyllda kycklingen och långbakade tomater. Jag lade till lite lättkokta sockerärtor också.

