Capricciosa med pizzasallad
Att baka egen pizza är så värt det! Jag tycker att en hemgjord pizza slår kvarterskrogens alla dagar i veckan. Här kommer recept på en klassiker, en capricciosa kompletterad med lökringar och en traditionell vitkålssallad.

Tillagningstid | 2 timmar |
Portioner |
runda pizzor
|
Ingredienser
Tomatsås
- 400 g krossade tomater (gärna Muttis, de smakar mest)
- 2 lagerblad
- 1 dl persilja (färsk, hackad)
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 1 msk olivolja
- 1 tsk honung
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk vitt vin
Pizzatopping
- 300 g riven ost (jag hade en liten påse pizzaost och en påse cheddar/mozzarella)
- 300 g rökt skinka
- 150 g champinjoner (färska är godast)
- 1 gul lök
- oregano
Pizzasallad
- 3 dl vitkål (strimlad, tex med osthyvel)
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 3 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 0,5 tsk strösocker
Ingredienser
Tomatsås
Pizzatopping
Pizzasallad
|
![]() |
Instruktioner
- Börja med tomatsåsen, som blir bäst om den får svalna innan den läggs på pizzan. Häll de krossade tomaterna i en kastrull och tillsätt lagerblad, hackad persilja, salt och peppar. Koka såsen ”simmig” i cirka 17 minuter utan lock på ganska svag värme. Rör om då och då. Smaksätt med olivolja, honung, pressad vitlök och lite vin. Rör om och koka någon minut till.
- Så till pizzadegen. Lös upp jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser och rör ihop till en lite kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.
- Nu är det dags att sätta på ugnen på maxtemperatur (på min ugn blev det 250 grader) och samtidigt sätta in din baksten på galler ganska långt ner i ugnen. Om du inte har en baksten så går det givetvis bra att grädda på plåt. Sätt då in plåten i ugnen cirka 15 minuter innan du börjar grädda så att plåten blir ordentligt varm.
- Nu gör vi pizzasallad. Lägg den strimlade vitkålen i ett durkslag. Koka upp cirka 0,5 liter vatten och häll över vitkålen, då blir den lagom mjuk men fortfarande krispig. Låt vitkålen rinna av och svalna. Blanda ihop olja, vinäger, salt, peppar och socker och blanda dressingen med kålen. Låt stå i kylskåp fram till servering.
- Häll ut pizzadegen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till två runda bullar och låt dem jäsa oövertäckta på bakbordet i cirka 20 minuter till. Kavla sedan ut till två runda pizzor, så tunt du kan utan att degen spricker. Lägg över pizzabottnarna på varsitt bakplåtspapper.
- Strimla skinkan och löken och skär champinjonerna i skivor. Lägg ett tunt lager tomatsås på pizzorna och lägg sedan på rejält med ost. Toppa med svamp, lök och skinka.
- Grädda pizzorna en i taget på bakplåtspapper på baksten eller het plåt. Mina var klara på cirka 12 minuter, men håll lite koll, det kan gå både snabbare och ta längre tid beroende på ugnen. Lyft gärna lite på pizzan och kika på hur den ser ut undertill, degen ska vara helt genomgräddad.
- Strö oregano över pizzan och servera med pizzasalladen.

