Ugnsbakad torskrygg med äppel- och fänkålssallad
Just nu är torskrygg min fiskfavorit, här i en okomplicerad variant med färsk spenat och soltorkade tomater. Potatis eller ris fungerar förstås bra till, men jag valde att servera den till en riktigt god sallad med fänkål, äpple och edamamebönor. En bra vardagsrätt!
Tillagningstid | 30 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Torskryggen
- 1 påse babyspenat
- 4 bitar torskrygg (färska eller tinade frysta)
- salt
- svartpeppar
- 2 dl creme fraiche (valfri fetthalt, jag hade den lätta)
- 2,5 dl grädde (valfri fetthalt, jag hade 36-procentig)
- 1 tsk sambal oelek
- 0,5-1 dl soltorkade tomater (strimlade)
- 1 klyfta vitlök
Äppel- och fänkålssallad
- 1 fänkål
- 1 äpple (stort, eller två små)
- 0,5 citron
- 1 kruka färsk dill
- 2 dl edamamebönor
Ingredienser
Torskryggen
Äppel- och fänkålssallad
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj en ugnsform med lite smör eller olja. Sprid ut spenaten på botten och lägg fiskbitarna ovanpå. Salta och peppra fisken ordentligt.
- Blanda ihop creme fraiche och grädde och smaksätt med sambal oelek, strimlade soltorkade tomater och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över fisken.
- Tillaga fisken mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Den ska vara genomstekt men inte torr.
- Koka edamamebönorna enligt anvisningar på förpackningen. Sprita dem om du har köpt hela bönskidor och salta lite försiktigt. Skiva fänkål och äpple tunt och hacka dillen. Blanda ihop äpple, fänkål och dill i en skål och pressa över en halv citron, Toppa med bönorna.