Rustik rotfruktssallad med grym örtsås
I helgen blev jag ruskigt rotfruktssugen. Resultatet blev en sallad med rejäla bitar ugnsrostade rotsaker, halvtorkade tomater och fetaost toppad med en riktigt god ört- och vitlökssås. Salladen fungerar fint att äta som en köttfri ensamrätt, men den passar också utmärkt till kallskuret kött, till exempel kalkon, rostbiff eller en riktigt god skinka.
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Halvtorkade tomater
- 10 körsbärstomater (gärna någon söt variant, tex romantica på kvist)
- salt
- timjan (torkad)
- olivolja
Rotfruktssalladen
- 6 potatisar (fasta)
- 10 små morötter (typ snacksmorötter, eller 5 större)
- 4 st gul lök (små, eller 2 större)
- 4 st persiljerot
- 4 st gulbetor (eller polkabetor eller rödbetor - var dock beredd på att just rödbetor har en tendens att färga allt lila :))
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung (flytande)
- salt
- svartpeppar
- 1 påse salladsblad
- 150 g fetaost
Ört- och vitlökssåsen
- 1 kruka basilika (eller 0,5 dl frysta hackade blad)
- 1 kruka bladpersilja (eller 0,5 dl frysta hackade blad)
- 1 klyfta vitlök
- 0,75 dl olivolja
- 2 dl turkisk yoghurt
- salt
- svartpeppar
Ingredienser
Halvtorkade tomater
Rotfruktssalladen
Ört- och vitlökssåsen
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader. Halvera tomaterna och lägg dem med snittsidan upp på en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper. Strö över lite salt och timjan och droppa över olivolja. Baka tomaterna i ugn i cirka 1 timme. Låt dem stå framme och svalna i väntan på att resten ska bli klart.
- Höj ugnen till 200 grader. Skala morötter, potatis, persiljerot och betor och skär i grova klyftor eller bitar. Skala löken och dela i halvor. Fördela allt på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt (ca 1 tsk) och dra ett par rejäla varv med pepparkvarnen. Häll olivolja över det hela och blanda runt ordentligt. Droppa tills sist över honungen. Baka i ugn i cirka 40 minuter, eller tills alla grönsaker känns lagom mjuka. Rör om någon gång under tiden.
- Gör såsen under tiden. Skala vitlöken och dela klyftan i ett par bitar. Mixa med stavmixer tillsammans med persilja, basilika och olivolja. Rör ihop örtoljan med yoghurten och smaka av med salt och peppar.
- Lägg salladsbladen, grovt smulad fetaost och de halvtorkade tomaterna i en skål eller på ett fat. Tillsätt de varma rotsakerna och blanda runt lite försiktigt. Klicka över lite ört- och vitlökssås och servera resten av såsen i en skål bredvid.