Dessert,  Till fikat

Himmelsk midsommartårta

Jag kan tänka mig att Himmelsk jordgubbstårta från Fridas bakblogg är en av de absolut mest bakade tårtorna till midsommar, och jag förstår varför. Här är min variant, som skiljer sig från originalreceptet genom att jag lagt till rivet citronskal i bottnarna, ett lager vaniljkräm och lite extra jordgubbar och bakat den med tre bottnar istället för fyra. Så otroligt gott, även om man som jag inte är någon riktig tårtfantast.

Skriv ut recept
Himmelsk midsommartårta
Maträtt Efterrätt, Fika
Portioner
rejäla bitar
Ingredienser
Tårtbotten
Fyllning
Maträtt Efterrätt, Fika
Portioner
rejäla bitar
Ingredienser
Tårtbotten
Fyllning
Instruktioner
  1. Börja med tårtbotten. Den kan med fördel bakas en dag i förväg. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop ägg och socker så att det blir ljust i färgen och riktigt fluffigt, cirka 5 minuter med elvisp eller dubbelt så länge om du vispar för hand.
  3. Blanda potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål. Häll ner det i äggblandningen och vänd försiktigt runt med exempelvis en slickepott tills du har en klumpfri smet. Tillsätt rivet citronskal efter smak.
  4. Smöra en springform och klä den sedan med bakplåtspapper som får sticka upp ovanför formen för att ge den extra höga kanter. Smöret gör bakplåtspappret lättare att fästa. Smöra sedan själva insidan av bakplåtspappret också, då får du garanterat inte en kaka som fastnar. I orginalreceptet används en form som är 20 cm i diameter. Någon sådan har inte jag, utan jag använde en vanlig 23-24-centimetersform.
  5. Häll smeten i formen och grädda den i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Låt sedan kakan svalna helt innan du delar den i tre bottnar (om du använt en mindre form kanske du får ut fyra bottnar).
  6. Vispa ihop marsanpulver och mjölk enligt anvisningarna för tårtfyllning på paketet. Om man vill kan man givetvis koka egen vaniljkräm istället, men det gjorde inte jag den här gången.
  7. Snoppa och hacka 500-700 gram jordgubbar ganska fint.
  8. Vispa ihop grädde, philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker med elvisp till ett fast fluff. Vänd sedan försiktigt ner de hackade jordgubbarna.
  9. Nu är det dags för det roligaste, att montera och garnera. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred på ett generöst lager vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred på jordgubbsblandningen. Lägg på det sista kaklagret och klä in hela tårtan med jordgubbsblandningen. Dekorera som du vill, tex genom att spritsa jordgubbsblandning i något fint mönster och toppa med skivade jordgubbar.
  10. Låt gärna tårtan stå i kyl i några timmar innan du hugger in. Det gör den bara ännu saftigare och godare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *