Somriga köttbullar med potatismos, gräddsås och citrongurka

Det finns inte mycket som slår hemlagade köttbullar och en god gräddsås. Den här varianten är kryddad med citron och timjan, vilket ger en lite sommarfräsch smak på hela härligheten. Receptet hittade jag på ICA, men i vanlig ordning har jag gjort om det en del.

Tillagningstid | 40 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Börja med gurkan. Skiva gurka med en osthyvel och lägg i en skål. Blanda citronsaft, socker, salt och vitpeppar i en annan skål och rör tills sockret har löst sig. Häll lagen över gurkan. Hacka persiljan och tillsätt den också. Blanda om ordentligt och ställ in i kylen tills det är dags att äta.
- Skala och koka potatisen.
- Rör ihop ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar till köttbullarna i en bunke. Låt smeten stå och svälla i några minuter. Tillsätt färsen, timjan och rivet skal av en citron. Rulla till köttbullar och bryn bullarna i omgångar i smör i en stekpanna. De ska få fin färg men behöver inte bli genomstekta. Lägg dem på ett fat så länge.
- Rör ut maizena i lite av grädden. Blanda ut kalvfonden i vatten. Häll grädde, maizenablandningen och buljongen i stekpannan där du stekte köttbullarna. Diska inte ur pannan utan låt kvarvarande vätska från köttbullestekningen gå med i såsen. Koka upp såsen och låt den puttra i ett par minuter. Smaka av med ketjap manis och salt. Lägg sedan tillbaka köttbullarna i pannan och låt dem puttra i såsen i cirka fem minuter, tills de är genomstekta.
- Värm mjölken till potatismoset. Smält en klick smör i en kastrull och pressa ned potatisen i kastrullen med en potatispress. Vispa den pressade potatisen med elvisp och späd försiktigt med den värmda mjölken. Späd och vispa i omgångar tills moset blivit fluffigt. Smaka av med salt.
- Njut det fluffiga moset med köttbullarna, såsen och den sötsyrliga gurkan. Mums!

