Dessert,  Till fikat

Saftigaste äppelkakan med mandelmassa och citron

Det här måste vara den godaste äppelkaka jag bakat någon gång. Saftig, söt utan att bli sliskig och med lite sälta från rostade mandlar med havssalt. Och så med mycket äpple, både i smeten och på toppen. Kakan är supergod att äta precis som den är, med vaniljsås eller med en klick vaniljglass.

Skriv ut recept
Saftigaste äppelkakan med mandelmassa och citron
Maträtt Efterrätt, Fika
Portioner
rejäla bitar
Ingredienser
Maträtt Efterrätt, Fika
Portioner
rejäla bitar
Ingredienser
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär tre äpplen i cirka 1 cm stora tärningar och skiva resterande äpplen ganska tunt.
  3. Riv skalet på citronen och lägg det åt sidan så länge. Pressa sedan citronsaften över äppelbitarna och äppelskivorna.
  4. Smält smöret i en kastrull och blanda det sedan med mjölken.
  5. Vispa ägg och socker så att det blir vitt och pösigt. Riv mandelmassan och tillsätt den till äggsmeten.
  6. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt och tillsätt det till smeten. Rör till en klumpfri smet och tillsätt sedan smör- och mjölkblandningen och det rivna citronskalet. Rör till sist ner äppeltärningarna, men spara äppelskivorna till toppingen.
  7. Smöra en kakform och "bröa" den med kokos. Häll ner smeten i formen och fördela äppelskivorna på toppen. Strö över socker och kanel. Hacka mandlarna lite grovt och strö över dem också.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 50 minuter. Låt den svalna helt eller ät den lite ljummen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *