Äppelpaj med flingsalt och hemrörd vaniljkräm
Testa att tillsätta lite flingsalt till den klassiska smulpajen. Kombon sött och salt är så god! Extra gott blir det men hemgjord vaniljkräm som går snabbt och lätt att röra ihop.
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Pajfyllning
- 4-5 äpple
- 1 tsk smör (till formen)
- 1 tsk kanel
- 2 tsk strösocker
- 1 nypa flingsalt
Smuldeg
- 125 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1,25 dl strösocker
- 1 tsk flingsalt
Vaniljkräm
- 2 dl grädde
- 2 äggulor
- 2,5 msk florsocker
- 0,5 msk vaniljpulver
Ingredienser
Pajfyllning
Smuldeg
Vaniljkräm
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och skiva äpplena. Smörj en pajform och lägg i äppelskivorna. Strö över kanel, socker och flingsalt och blanda runt.
- Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och fördela smulorna över äpplena.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt den få lite fin färg så blir den knaprig och god. Låt pajen svalna (eller ät den ljummen, men jag tycker att den är godast kall).
- Vispa grädden till vaniljkrämen. Vispa i en annan skål ihop äggulorna med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan grädden och blanda runt ordentligt.
- Njut av en riktigt god paj med härlig vaniljkräm!