Paj med skinka, ost och champinjoner
Paj är ju himla gott. En god sallad och krämig tzatziki passar bra till.
Tillagningstid | 1 timme |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Pajdegen
- 125 g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 msk kallt vatten
Fyllning
- 250 g champinjoner (små, färska)
- 180 g rökt skinka (strimlad)
- 1 gul lök
- 1 dl mjukost (naturell, på tub)
- 2 dl riven ost (gärna en smakrik variant, testa tex ICA:s ekologiska på påse)
- 1 dl grädde (36%)
- 1 dl creme fraiche (34%)
- 2 ägg
- salt
- svartpeppar
- 0,5 kruka timjan (färsk)
Tzatziki
- 4 dl turkisk yoghurt
- 1 gurka
- 1-2 klyftor vitlök
- salt
- svartpeppar
Ingredienser
Pajdegen
Fyllning
Tzatziki
|
|
Instruktioner
Pajen
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Tärna smöret och nyp snabbt ihop det med övriga ingredienser till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel och ställ in formen i frysen i cirka 10 minuter.
- Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
- Ansa champinjonerna och dela dem i kvartar. Hacka löken. Stek champinjonerna i smör ett par minuter. Tillsätt lök och skinka och låt det fräsa i ett par minuter till.
- Vispa ihop ägg och grädde lite lätt i en kastrull. Tillsätt creme fraiche och mjukost och sätt kastrullen på spisen på svag värme. Blandningen ska inte koka, bara bli varm. Tillsätt 1 dl av den rivna osten och rör runt så att den smälter. Smaka av med salt, peppar och hackad färsk timjan.
- Rör ihop skink- och champinjonröran med ägg- och oströran. Häll ner allt i det förgräddade pajskalet och toppa med resten av den rivna osten.
- Grädda i cirka 30 minuter, tills pajen har stelnat och fått fin färg. Låt den gärna stå och svalna i cirka 15 minuter innan du hugger in. Servera gärna med tzatzikin och en god sallad.
Tzatzikin
- Dela gurkan på längden och gröp ur kärnhuset med en tesked. Riv gurkan på den grövsta delen av rivjärnet, och krama sedan ur den försiktigt så att mycket av vätskan försvinner.
- Blanda gurkan med yoghurt, pressad vitlök, salt och svartpeppar i en skål. Voilà!