2 x suveräna sommarsallader
Det här är perfekt sommarmat för mig – enkla men smakrika sallader och så något gott från charkdisken till. Den här varma sommarkvällen bjöd på den italienska brödsalladen panzanella, en sallad på cantaloupemelon och fetaost och lite flatrökt skinka. Till det serverade jag bröd och två goda dippsåser.
Tillagningstid | 30 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Panzanella
- 250 g coctailtomater
- olivolja
- 2 msk pinjenötter
- 1 bit baguette
- 1 påse babyspenat (ca 65 g)
- 1 kruka basilika
- 1 klump mozzarella
- flingsalt
- svartpeppar
- 0,25 dl olivolja
- 1 tsk honung (flytande)
- 0,5 tsk vit balsamvinäger
Melonsallad med fetaost
- 1 cantaloupemelon
- 150 g fetaost
- 1 rejäl näve mynta
- 2 msk olivolja
- svartpeppar
Ingredienser
Panzanella
Melonsallad med fetaost
|
|
Instruktioner
Panzanella
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela tomaterna i halvor och lägg dem på en plåt eller i en form med snittsidan upp. Krydda med lite salt och peppar och ringla över olivolja. Rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter.
- Rosta pinjenötterna i en torr panna så att de får lite färg.
- Riv baguetten i stora bitar och stek i rikligt med olivolja i några minuter.
- Blanda spenat- och basilikablad på ett fat. Fyll på med mozzarella riven i bitar, de rostade tomaterna och pinjenötterna. Vispa ihop olivolja, honung och vit balsamvinäger till en dressing och häll den över. Toppa med de frasiga brödbitarna. Dra några tag med pepparkvarnen och strö lite flingsalt över det hela.
Melonsallad med fetaost
- Skär melon och fetaost i kuber. Blanda ihop med färska mynta blad i en skål. Häll över lite olivolja och krydda med svartpeppar.
- Servera salladerna med något gott från charkdisken, tex god skinka, salami eller vad du gillar bäst.