Grekisk pyttipanna med ört- och vitlökssås
Portioner
4portioner
Portioner
4portioner
Ingredienser
Såsen
Instruktioner
  1. Putsa fläskfilén och skär den i bitar, ca 2×2 cm stora. Vispa ihop olivolja, soja, riven ingefära, en pressad vitlöksklyfta och sambal oelek till en marinad. Häll marinaden över köttet och låt det stå i kylskåp i minst en timme, men gärna längre.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Borsta potatisen och skär den i skivor, ca 0,5-1 cm tjocka. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper utan att de ligger på varandra. Strö över salt och oregano och droppa över olivolja. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Om du har varmluftsugn så kan du slå över till det de sista 5 minuterna så att potatisen får fin färg. Lägg sedan över potatisen i en ugnsform.
  3. Klyfta rödlöken, dela paprikorna i bitar och halvera körsbärstomaterna.
  4. Ta fram köttet och lägg bitarna på potatisen i ugnsformen. Lägg sedan på paprika, lök och tomater och ringla över lite olivolja. Toppa med grovt smulad fetaost. Sätt in formen i ugnen i cirka 20-30 minuter, tills fläskfilén är genomstekt.
  5. Blanda ihop creme fraiche, majonnäs, pressad vitlök och italiensk salladskrydda till en krämig sås.
  6. Servera pytten med den goda såsen och kanske en krispig sallad.