Fläsk

Fläskkotletter med svampsås och grym potatis

Klassisk husmanskost som ändå känns modern och fräsch. Svampsåsen får smak av timjan och sherry, och den ljuvliga potatisen rostas med lite honung och balsamvinäger. En enkel sallad med tomater, gurka och smulad fetaost passar bra till.

Skriv ut recept
Fläskkotletter med svampsås och grym potatis
Maträtt Huvudrätt
Kök Svenskt
Tillagningstid 40 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Ugnsrostad potatis
Fläskkotletterna
Svampsås
Maträtt Huvudrätt
Kök Svenskt
Tillagningstid 40 minuter
Portioner
portioner
Ingredienser
Ugnsrostad potatis
Fläskkotletterna
Svampsås
Instruktioner
Ugnsrostad potatis
  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Tvätta/skrubba potatisen men låt skalet vara kvar. Dela potatisarna i två eller fyra delar och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda ihop olivolja, honung, balsamvinäger, salt och peppar och häll över potatisen. Rör runt ordentligt så att alla potatisar får del av röran. Det är enklast att göra med händerna.
  4. Sätt in mitt i ugnen och rosta i cirka 30 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Fläskkotletterna
  1. Ta fram kotletterna i rumstemperatur i 20-30 minuter innan du ska steka dem. Torka av dem ordentligt så att ytan är torr, det ger en finare stekyta.
  2. Bryn kotletterna i smör och olja på hög värme så att de får fin färg på båda sidor. Krydda med salt och peppar.
  3. Sänk värmen och och stek dem långsamt tills de är nästan helt genomstekta. Det brukar ta några minuter. Vänd dem emellanåt och ös med smör- och oljeblandningen. Ställ kotletterna åt sidan så länge.
Svampsås
  1. Hacka löken fint och dela svampen i mindre bitar. Stek löken i smör i stekpanna i någon minut och tillsätt sedan svampen. Låt fräsa tills vätskan har kokat bort och det börjar knäppa lite i svampen.
  2. Ta pannan från plattan och pudra över mjölet. Rör om ordentligt och häll på grädden. Låt såsen koka upp och späd med mjölk till lagom tjocklek.
  3. Smaksätt med torkad timjan, fond, sherry, salt och peppar och låt såsen puttra ihop i ett par minuter. Lägg sedan ner kotletterna i såsen och låt dem koka med i någon minut. Toppa med färsk timjan och servera med den goda ugnspotatisen och en fräsch sallad.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *