Fiskgryta med vitt vin och saffran
Det här måste ju vara bland det godaste man kan äta. Tillsammans med en klick hemgjord aioli och något gott i glaset blir det en riktig festmåltid.
Tillagningstid | 40 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 300 g laxfilé (jag använde frysta lax- och torskkuber, fungerar perfekt och tinar snabbt)
- 300 g torskfilé
- 1 purjolök (liten)
- 1 fänkål
- 3 morötter
- 0,5 gul lök
- 2 msk olivolja
- 1,5 msk tomatpuré
- 1 klyfta vitlök
- 1,5 tsk salt
- 1 msk timjan (torkad)
- 1 msk basilika (torkad)
- 2,5 dl vitt vin (torrt)
- 1,5 fiskbuljongtärning
- 2 msk hummerfond
- 5 dl grädde (36 procent)
- 1 dl creme fraiche (34 procent)
- 2 dl vatten
- 1 kuvert saffran
- 200 g räkor (handskalade)
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Tina fisk och räkor om det är fryst.
- Skär morötterna i slantar, strimla purjolök och fänkål grovt och hacka den gula löken.
- Fräs morötterna och fänkålen i olivolja i en gryta. Tilsätt lök och purjolök efter ett par minuter och låt det fräsa lite till. Tillsätt sedan tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika och låt det fräsa med i någon minut.
- Häll i vin och hummerfond i grytan och smula ner fiskbuljongtärningarna. Låt småkoka i ett par minuter.
- Rör ner creme fraiche, grädde, vatten och saffran i grytan och låt allt sjuda i cirka 15 minuter.
- Skär fisken i kuber och lägg i grytan. Låt sjuda tills fisken är genomkokt, cirka 5-7 minuter.
- Ta grytan från pannan och rör ner räkorna. De ska inte koka.
- Dekorera eventuellt med lite färska kryddor (timjan är gott till, eller ärtskott) och servera med aioli och kanske en bit gott bröd.
2 Comments
Stina
Åh det ser såååå gott ut!!!!
Nam nam!!!
Ana
Delicioso! Obrigada ❤️ Te amo muito