Små söta jordgubbspajer
Med mördeg, färska jordgubbar och knaprig smuldeg på toppen gräddas de här små portionspajerna smidigt i en muffinsform. De är godast kalla tillsammans med en klick vaniljsås eller god vaniljglass. Receptet är inte mitt, det hittade jag på allers.se. Gott var det! Tre stycken ligger nu i våra magar, resten har fått flytta in i frysen för att bli efterrätt på midsommarafton.
Portioner |
portionspajer
|
Ingredienser
Mördegen
- 150 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 3 msk strösocker
- 1 äggula
Fyllningen
- 500 g jordgubbar (färska)
- 1 msk potatismjöl
Smuldegen
- 1/4 av mördegen
- 1,25 msk vetemjöl
- 1 msk pärlsocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
Ingredienser
Mördegen
Fyllningen
Smuldegen
|
|
Instruktioner
- Skär smöret i kuber och blanda snabbt ihop det med övriga ingredienser till mördegen. Klä in degklumpen i plastfolie och låt den ligga i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta undan en fjärdedel av mördegen och lägg tillbaka den i kylen så länge. Dela resten av degen i åtta delar och tryck ut i åtta fördjupningar i en muffinsform (jag använde en med 12 fördjupningar men lämnade fyra tomma).
- Skölj och snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Strö över potatismjöl och blanda ordentligt. Fördela bären i mördegsformarna.
- Blanda den sista fjärdedelen av mördegen med vetemjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smuldeg. Strö den över jordgubbarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter, tills smuldegen har fått lite fin färg. Låt pajerna svalna helt på muffinsplåten. Pilla loss dem och servera med vaniljsås eller vaniljglass.