Italienska köttbullar med tomatsås
Om man var tvungen att välja ut fem rätter som man skulle leva på resten av livet så tror jag att italienska köttbullar skulle finnas med på min lista. Det här är mat som jag verkligen kan längta efter.
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Tomatsåsen
- 3 klyftor vitlök
- 2 krm chiliflakes
- 3 msk tomatpuré
- 800 g krossade tomater
- 1 msk balsamvinäger
- 1 tsk rosmarin (torkad)
- 2 tsk strösocker
- salt
- svartpeppar
Köttbullarna
- 0,5 dl ströbröd
- 0,75 dl grädde
- 2 st schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 400-500 g blandfärs
- 1 ägg
- 0,75 dl parmesanost
- 0,5 dl vitt vin
- 1 msk timjan (färsk, hackad)
- 1 msk oregano (färsk, hackad)
- 1 msk rosmarin (färsk,hackad)
- salt
- svartpeppar
Till servering
- 4 portioner spagetti
- parmesanost
Ingredienser
Tomatsåsen
Köttbullarna
Till servering
|
|
Instruktioner
- Börja med att finhacka vitlöken till tomatsåsen. Fräs den tillsammans med chiliflakes i en stor kastrull eller stekpanna någon minut. Tillsätt tomatpurén och låt det fräsa någon minut till. Häll i krossade tomater, balsamvinäger, rosmarin och socker och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme medan du börjar med köttbullarna.
- Blanda ströbröd och grädde och låt det svälla i cirka 5 minuter. Hacka under tiden schalottenlök, vitlök och de färska örterna och riv parmesanosten. Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna till en jämn och fin färs. Rulla till köttbullar.
- Sätt på spagettin och koka i saltat vatten enligt instruktioner på förpackningen.
- Stek köttbullarna i olivolja så att de får lite färg runtom. Lyft sedan över dem i tomatsåsen och låt allt puttra under tiden spagettin blir färdig, i cirka 10 minuter.
- Blanda den kokta pastan med tomatsåsen och köttbullarna. Servera med riven parmesanost.