Helt perfekt smulpaj med äpple

Smulpaj – så enkelt, så gott! Den här är i mitt tycke helt perfekt, lagom söt och med lite sälta från flingsalt. Vaniljsås, vaniljglass eller vaniljkvarg är gott till.

Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Fyllning
- 4 rejäla äpplen (gärna en lite sötsyrlig sort. Jag använde Golden delicious)
- 1,5-2 tsk kanel
- 2 tsk strösocker
- 1 krm flingsalt
Smuldeg
- 125 g smör (kallt)
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk flingsalt
- 1 tsk smör (till formen)
Ingredienser
Fyllning
Smuldeg
|
![]() |
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och kärna ur äpplena och dela dem i sockerbitsstora bitar.
- Smörj en pajform och lägg i äppelbitarna. Pudra över strösocker, kanel och lite flingsalt och blanda runt.
- Skär smöret i bitar och nyp ihop det med övriga ingredienser till smuldegen. Fördela smulorna över äppelbitarna.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter, tills den har fått lite fin färg.
- Ät den gärna lite ljummen med glass, vaniljsås eller vaniljkvarg.


One Comment
Ingalill Palander
Äppelpaj