Basilikapaj med avokadosallad
En somrig middag med basilikadoftande paj toppad med pinjenötter och en god sallad på tomater, avokado och fetaost. Lite kallskuret, till exempel en god prosciutto, passar bra till för den som vill komplettera med kött. Pajen fungerar även fint som ett vegetariskt inslag på en buffé.

Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Pajen
- 2,5 dl siktat dinkelmjöl
- 100 g smör
- 0,75 dl naturell kvarg
- 2 krukor basilika (färsk)
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 1,75 dl naturell kvarg
- 150 g riven ost (ta en smakrik variant)
- 2 klyftor vitlök
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1-1,5 dl pinjenötter
Salladen
- 2 avokado
- 20 coctailtomater
- 1 schalottenlök
- 100 g fetaost
- 1 msk citron (pressad saft)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk senap
- 2 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Ingredienser
Pajen
Salladen
|
![]() |
Instruktioner
Pajen
- Blanda ihop dinkel, smör och 0,75 dl kvarg till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform och ställ in den i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda den mitt i ugnen i 10 minuter.
- Rosta pinjenötterna så att de får lite färg i en torr stekpanna.
- Strimla basilikan.
- Vispa ihop ägg, grädde och kvarg och tillsätt basilika, pressad vitlök, riven ost, salt och peppar. Häll smeten i det förgräddade pajskalet och toppa med de rostade pinjenötterna. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.
Salladen
- Skär avokadon i bitar, dela tomaterna i halvor eller kvartar och strimla schalottenlöken fint. Lägg i en skål.
- Vispa ihop citronsaft, senap, olivolja, salt och peppar och häll över salladen. Toppa salladen med smulad fetaost.

