Gratäng,  Köttfritt

Melanzane parmigiana

Melanzane parmigianaDet här är en av mina absoluta favoriter bland köttfria rätter. En gratäng på grillad aubergine i god tomatsås och med massor av härligt trådig mozzarella och mumsig parmesanost. Min variant är enkel att göra, men eftersom auberginen behöver vattnas ur i minst en timme så passar den bäst som helgmat när man har gott om tid.

Skriv ut recept
Melanzane parmigiana
Melanzane parmigiana
Maträtt Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner
portioner
Ingredienser
Maträtt Huvudrätt
Kök Italienskt
Portioner
portioner
Ingredienser
Melanzane parmigiana
Instruktioner
  1. Skär auberginerna i skivor på längden, ca 0,5 cm tjocka. Lägg dem på en plåt och strö över ganska rikligt med salt. Låt dem stå och vattna ur i minst en timme, gärna två. Häll sedan bort vattnet och torka bort överflödigt salt med ett papper.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Grilla aubergineskivorna i omgångar i grillpanna med olivolja. De ska få fin färg på båda sidor och börja mjukna. Det tar ett par minuter per skiva.
  4. Hacka löken till tomatsåsen. Fräs den i kastrull med lite olivolja i någon minut. Den ska inte ta färg, bara mjukna och bli lite glansig. Häll i tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut. Häll sedan på krossade tomater, sambal oelek och honung och pressa i vitlöken. Låt tomatsåsen småputtra i ett par minuter och smaka av med salt och kanske lite svartpeppar.
  5. Skär mozzarellabollarna i skivor, grovhacka basilikan och riv parmesanosten.
  6. Varva aubergineskivor, tomatsås, mozzarella och basilika i en ugnsform. Toppa med riven parmesanost.
  7. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt gärna gratängen svalna lite innan du hugger in. En god grönsallad och lite bröd är gott till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *