Melanzane parmigiana
Det här är en av mina absoluta favoriter bland köttfria rätter. En gratäng på grillad aubergine i god tomatsås och med massor av härligt trådig mozzarella och mumsig parmesanost. Min variant är enkel att göra, men eftersom auberginen behöver vattnas ur i minst en timme så passar den bäst som helgmat när man har gott om tid.

Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 2 st aubergine
- salt
- 1 gul lök
- olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 500 g krossade tomater
- 2 klyftor vitlök
- 2 tsk sambal oelek
- 1 tsk honung
- 1 kruka basilika
- 350-400 g mozzarella (3 förpackningar)
- 3 dl parmesanost (färsk)
Ingredienser
|
![]() |
Instruktioner
- Skär auberginerna i skivor på längden, ca 0,5 cm tjocka. Lägg dem på en plåt och strö över ganska rikligt med salt. Låt dem stå och vattna ur i minst en timme, gärna två. Häll sedan bort vattnet och torka bort överflödigt salt med ett papper.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grilla aubergineskivorna i omgångar i grillpanna med olivolja. De ska få fin färg på båda sidor och börja mjukna. Det tar ett par minuter per skiva.
- Hacka löken till tomatsåsen. Fräs den i kastrull med lite olivolja i någon minut. Den ska inte ta färg, bara mjukna och bli lite glansig. Häll i tomatpurén och låt den fräsa med i någon minut. Häll sedan på krossade tomater, sambal oelek och honung och pressa i vitlöken. Låt tomatsåsen småputtra i ett par minuter och smaka av med salt och kanske lite svartpeppar.
- Skär mozzarellabollarna i skivor, grovhacka basilikan och riv parmesanosten.
- Varva aubergineskivor, tomatsås, mozzarella och basilika i en ugnsform. Toppa med riven parmesanost.
- Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt gärna gratängen svalna lite innan du hugger in. En god grönsallad och lite bröd är gott till.

