Tortellinigratäng med ostsås, färsk spenat och bacon
En mild, krämig och lättlagad gratäng på färsk tortellini. Jag valde en variant fylld med basilika och ost, men gissar att det fungerar lika bra med tex svampfyllning eller spenat och ricotta.
Tillagningstid | 25 minuter |
Portioner |
portioner
|
Ingredienser
- 0,5 purjolök
- 2 dl riven ost (gärna en smakrik variant, tex cheddar eller prästost)
- 2 dl parmesanost (finriven)
- 4 portioner tortellini (2 normalstora förpackningar av den färska varianten)
- 2,5 dl grädde (36%)
- 2 dl mjölk
- 1 dl vatten
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 msk maizena (redning)
- salt
- svartpeppar
- 65 g babyspenat (färsk)
- 2 paket bacon
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Strimla purjolöken och riv ostarna.
- Koka pastan ungefär 1 minut kortare tid än vad som står på förpackningen.
- Koka upp grädde, mjölk, vatten, smulad buljongtärning och maizena i en kastrull. Låt såsen småkoka under omrörning i cirka 5 minuter. Ta den från plattan och rör ner hälften av parmesanosten och all den övriga osten. Smaka av med salt och peppar och rör till sist ned den råa purjolöken.
- Häll pastan i en ugnsform tillsammans med den färska spenaten. Häll såsen över det hela och blanda om. Toppa med resten av parmesanosten. Gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
- Klipp baconet i bitar och stek det knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper så blir du av med överflödigt fett. Strö baconbitarna över den färdiga gratängen och servera, gärna med en god tomatsallad.