Hallon- och blåbärspaj med vanilj- och citronkräm

Syrligt, sött, krämigt, fluffigt och knaprigt – och helt enkelt jättegott. Receptet på pajen är inte mitt påfund, det hittade jag hos Fredriks fika. Jag var sugen på något mindre sött än vaniljsås att ha till, och vispade ihop en fluffig och mumsig vanilj- och citronkräm.

Portioner |
portioner
|
Ingredienser
Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl havregryn
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
Fyllning till pajen
- 2,5 dl hallon (jag använde otinade frysta bär)
- 2,5 dl blåbär (även de frysta)
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk maizena
Vanilj- och citronkräm
- 2 dl grädde (vispbar)
- 250 g vaniljkvarg (jag använde en mager variant utan tillsatt socker)
- 1 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron
Ingredienser
Pajdeg
Fyllning till pajen
Vanilj- och citronkräm
|
![]() |
Instruktioner
Pajen
- Sätt ugnen på 200 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en kakform med löstagbara kanter. Smörj formens kanter med lite smör.
- Blanda ihop de torra ingredienserna till pajdegen. Tärna smöret och tillsätt det. Blanda ihop allt väl, enklast är det med rena händer. Tryck ut hälften av pajdegen i botten av kakformen.
- Rör ihop det frusna bären med socker och maizena. Häll ner bären i formen och avsluta med att klicka över resten av pajdegen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, tills pajen har fått lite färg på toppen. Låt den svalna helt, eller ät den lite ljummen.
Vanilj- och citronkrämen
- Vispa grädden fluffig och mjuk. Blanda med vaniljkvarg, florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal från en citron och två teskedar citronsaft.

